Ceaiul oolong sau ceaiul albastru provine din arborele de ceai (Camellia sinensis), deși este recoltat mai ales în provincia chineză Fujian, unde se produce varianta numită Ti-Kuan-Yin, recunoscută pentru păstrarea majorității caracteristicilor ceaiului verde. O altă variantă se numește Formosa Oolong și provine din Taiwan, având o aromă mai puternică decât cea din Fujian.
Citește și: Cum te poate ajuta ceaiul de mușețel: 5 beneficii pentru sănătate
Particularitatea ceaiului oolong constă în faptul că frunzele sale suferă un proces de oxidare foarte special, care le conferă un anumit ton albăstrui. Această oxidare are loc prin aerarea și expunerea la soare a frunzelor de ceai. Timpul de ventilație și uscare este mai scurt decât cel folosit pentru oxidarea ceaiului negru,potrivit 20minutos.es.
Când faci un ibric mare de ceai, se întâmplă deseori să nu apuci să-l bei pe tot înainte să se răcească. Iar ceaiul, odată ce îi scade temperatura, devine amar. Sau cel puțin așa îl percep receptorii ”responsabili” de acest gust.
Chimiștii de top însă nu studiat degeaba. S-au ocupat inclusiv de această ”problemă” a ceaiului și au descoperit un truc genial prin care gustul nu se schimbă odată cu răcirea: să pui un praf de sare!
Nu vă îngrijorați, acest ingredient, adăugat în cantitate foarte mică, nu va schimba nicidecum gustul ceaiului. Sarea va acționa pentru blocarea receptorilor gustului amar, iar astfel ne vom putea bucura de ceai la ”standardele” lui inițiale.