Preţiosul ceai de păducel calmează principalele simptome de la menopauză, dar şi cele specifice premenopauzei. Planta ameliorează tulburările specifice, de la bufeuri la palpitații și stări de neliniște.
În acest scop, trebuie urmată o cură de o lună, cu patru zile de pauză cu extract de păducel, din care se administrează un gram pe zi. Pentru ca efectele tratamentului să fie optime, este recomandat ca, pe perioada curei, să renunţi la carne şi să adopţi o dietă lacto-vegetariană, în care să predomine consumul de crudități.
Studii recente au arătat și faptul că extractul de fructe de păducel este recomandat și celor care suferă de hepatită de tip B, fie de tip C.
Benefică asupra sistemului circulator și a inimii este și baia cu fiertură de păducel. În doi litri de apă, fierbe doi pumni cu frunze și boabe de păducel, apoi strecoară şi toarnă în apa din baie, alături de un pumn cu sare marină, scrie taifasuri.ro
Păducelul este o sursă bogată de flavonoide. Aceste substanţe împiedică depunerea grăsimilor pe artere, iar studiile au arătat că planta scade totodată și valorile ridicate ale colesterolului. În acest caz, se administrează un litru de ceai de păducel pe zi, în cure de trei săptămâni.
Citeste si Remediul-minune pentru hemoroizi. Calmează pe loc simptomatologia
Ceaiul de păducel se prepară astfel: trei linguri cu pulbere de plantă se pun la macerat pentru opt ore în 300 ml apă, apoi se filtrează. Această licoare se pune deoparte, iar planta rămasă se mai fierbe încă odată cu 300 ml apă, timp de un minut-două, apoi se lasă la răcit. Ulterior, se amestecă cele două preparate și se obține o jumătate de litru de infuzie, care se consumă pe parcursul unei zile.
Potrivit celor mai recente studii, extractul de păducel stabilizează ritmul cardiac. În cazul sechelelor postinfarct, este util atât extractul de fructe de păducel, cât și pulberea de flori de păducel, 200 mg din fiecare, de patru ori pe zi.
Pentru circulație periferică deficitară, se recomandă siropul de păducel, din care se administrează trei-patru linguri pe zi. Acesta îmbunătăţeşte circulația la nivelul vaselor de sânge. Siropul de fructe de păducel se prepară astfel: într-un borcan de sticlă se pune alternativ un strat de fructe de păducel, tocate mărunt, și unul mai gros de miere. Ultimul strat înainte de a pune capacul trebuie să fie stratul de miere.
Se lasă la loc întunecat și răcoros timp de una-două luni. După scurgerea timpului, se filtrează şi se depozitează în sticle închise la culoare.