Ceaiul de ciubotica-cucului face minuni pentru organism, curăţă plămânii şi te scapă de tuse. Se bea de trei ori pe zi, în preajma orelor de masă

Este cunoscuta in popor si sub numele de primula, cizma cucului, anghelina, calce, talpa gastii, tata oii, tata caprei, urechita ursului, urechea soarecelui, aglica, clopotel si cinci flori.
Alina Costache
30 aug. 2022, 22:05
Ceaiul de ciubotica-cucului face minuni pentru organism, curăţă plămânii şi te scapă de tuse. Se bea de trei ori pe zi, în preajma orelor de masă

Ciubotica-cucului este o planta medicinala putin utilizata, insa extrem de valoroasa. Este utilizata de mai mult timp pentru tratarea afectiunilor care provoaca crampe, spasme, paralizie si dureri reumatice. Pe langa faptul ca are efect antiinflamator si febrifug, planta contine saponine, compusi cu efect expectorant, si salicilati, principalul ingredient al aspirinei. Florile si frunzele sunt diaforetice, diuretice si expectorante.

De asemenea, poate ameliora hiperactivitatea si insomnia, in special la copii. Radacina plantei contine saponine triterpenice, expectorante puternice care faciliteaza eliminarea secretiilor vascoase. In plus, radacina are actiune diuretica, antireumatica si incetineste coagularea sangelui. Se utilizeaza in tratarea tusei cronice (in special a celei cauzate de bronsita cronica si congestia catarala), gripa si alte afectiuni febrile.

Ceaiul de rozmarin, beneficii uluitoare asupra sănătății. Pentru cine e contraindicat
Radacina este, de obicei, recoltata primavara sau toamna si este uscata inainte de a fi utilizata. Frunzele au proprietati medicinale similare cu ale radacinilor, insa sunt mai slabe in actiune. Din plante se realizeaza produsele homeopate folosite in tratarea afectiunilor renale.

Ciubotica-cucului (Primula officinalis) este o planta frecvent intalnita in regiunile temperate ale Europei si Asiei. Cu toate ca este mai rara in zonele nordice, planta este rezistenta la inghet.

Se dezvolta de minune in zonele umbrite si in cele scaldate de lumina directa a soarelui, atata timp cat solul este suficient de umed.

Ciubotica-cucului este o planta perena cu o inaltime redusa, cu frunze care ating intre 5 si 15 cm. Florile, de culoare galbena, sunt grupate mai multe pe o tulpina la a carei baza se afla un manunchi de frunze alungite, ovale, cu suprafata incretita si margine ondulata. Ciubotica-cucului se gaseste mai frecvent in teren deschis.

Ceaiul care curăţă plămânii şi previne unele boli. După câteva zile se observă rezultate
Ciubotica-cucului: actiune si proprietati
Dupa cum mentionam, radacina plantei este o sursa excelenta de saponozide triterpenice, ulei volatil, zaharuri, amidon si acid primulinic. Florile de ciubotica cucului sunt bogate in saponozide si flavonoizi, iar frunzele contin carotenoizi si vitamina C.

 

Proprietatile plantei sunt:

– fluidifiant al secretiilor bronsice

– emolienta

– calmanta

– sedativa

– sudorifica

– cicatrizanta

– antispastica

– secretolitica

– diaforetica

Ciubotica-cucului si beneficiile ei
Ciubotica-cucului sustine sanatatea sistemului respirator
Ciubotica-cucului are un efect relaxant asupra cailor respiratorii si a mucoaselor bronsice. De aceea, reprezinta un remediu excelent pentru ameliorarea tusei si a racelii. Poate ameliora tusea la persoanele in varsta, o tuse deranjanta cauzata de probleme cu inima, care provoaca acumularea de lichid in plamani.

De asemenea, ciubotica-cucului poate trata tusea cronica (in special cea produsa de bronsita cronica), gripa si alte probleme respiratorii. In plus, este ideala pentru ameliorarea inflamatiilor. In plus, poate stimula productia de transpiratie, reducand astfel febra.

Beneficii sirop de tuse:

– fluidifica secretiile bronsice

– elimina secretiile bronsice in exces

– hidrateaza mucoasa bucala

– ajuta la usurarea respiratiei

Ciubotica-cucului poate preveni aparitia bolilor cardiovasculare
Radacinile plantei sunt extraordinare pentru inima, fiind un important tonic cardiac. Ciubotica-cucului imbunatateste capacitatea de functionare a inimii si circulatia sangelui. Cele doua sunt esentiale pentru mentinerea unui corp sanatos.

Beneficii pentru piele
Mai nou, exista lotiuni de curatare a pielii care contin ciubotica-cucului. Este utila in tratarea acneei, a cosurilor si a altor pete cutanate. Ciubotica-cucului are proprietati unice de curatare a pielii. Datorita acestora, ciubotica-cucului indeparteaza murdaria si deschide porii pielii, provocand un aspect mai proaspat si mai fin.

Poate reduce anxietatea, depresia si insomnia
Planta sustine procesul de ameliorare a starilor de depresie si anxietate. Pentru ca are efect sedativ, ciubotica-cucului este folosita in Europa, de generatii intregi, pentru capacitatea sa de a combate insomnia si problemele emotionale.

Stimuleaza senzatia de apropiere, echilibreaza fiinta interioara si imbunatateste puterea de concentrare.

 

Beneficii pentru pacientii cu reumatism si artrita
Ciubotica-cucului sprijina procesul de detoxifiere si curatare a elementelor toxice care pot provoca reumatism si artrita. De asemenea, datorita proprietatilor sale diuretice, aceasta planta extraordinara ajuta la functionarea buna a tractului urinar si a rinichilor. In plus, amelioreaza orice problema sau infectie.

Lupta impotriva alergiilor si a rinitei alergice
Ciubotica-cucului este de multe ori utilizata, in medicina ayurvedica, pentru a combate alergiile si rinita alergica (febra fanului) si toate simptomele deranjante care le insotesc.

Folosita in combinatie cu socul, verbina si radacina de gentiana, ciubotica-cucului poate avea efecte deosebite in combaterea alergiilor si a rinitei.

Are efect analgezic
Datorita continutului ridicat de salicilati, aceasta planta poate reprezenta practic o aspirina naturala. De aceea, poate ameliora orice fel de durere tulburatoare.

Ciubotica-cucului: modalitati de consum
Daca o preparati sub forma de ceai sau infuzie, este recomandat sa beti o ceasca de 3 ori pe zi, in apropierea orelor de masa.

Ciubotica-cucului poate fi consumata si sub forma de tinctura. O doza de 2-4 ml poate fi folosita de 3 ori pe zi. Unguentele sau cremele pot fi aplicate in functie de necesitati, dar de obicei nu mai mult de 2-3 ori pe zi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte