Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism. Are un gust amărui, dar efectele sunt dulci pentru sănătate

Galbenelele sunt printre cele mai cunoscute si miraculoase plante! Aceste plante sunt folosite de secole pentru ameliorarea sau combaterea mai multor tipuri de tulburari, in special a celor care afecteaza pielea. Florile de galbenele sunt responsabilele cu beneficiile medicinale ale plantei.
Alina Costache
05 feb. 2022, 08:27
Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism. Are un gust amărui, dar efectele sunt dulci pentru sănătate
Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei. Gălbenelele sunt incluse în general în creme și loțiuni pentru calmarea și refacerea pielii iritate, arse sau rănite. De altfel, calmarea și refacererea pielii sunt doar două dintre proprietățile gălbenelelor, flori folosite de oamenii din întreaga lume de mii de ani.

Minunatele petale colorate contin cantitati mari de flavonoizi, acestia fiind compusi naturali care se gasesc in legume si fructe. Flavonoizii au capacitati antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange) si neuroprotectoare.

Calendula officinalis, cum este cunoscuta planta de galbenele in termeni stiintifici, poate fi consumata sub forma de ceai de galbenele sau poate fi inclusa in diferite produse pe baza de plante.

Ceaiul banal care te ajută să slăbești fabulos. Secretul constă în cele trei căni băute înainte de mesele importante!

Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei.

Chiar daca are un gust usor amar, puteti consuma ceai de galbenele datorita proprietatilor sale terapeutice recunoscute la nivel mondial. Ceaiul de galbenele este un remediu renumit utilizat in medicina traditionala.

Pe lângă creme, cea mai utilizată formă a extractului de gălbenele este infuzia, sau așa cum o numim noi, ceai. Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestei băuturi, folosește flori întregi, uscate chiar de tine sau cumpărate, însă evită pliculețele cu praf. Modul corect de a realiza infuzia este să fierbi apa, după care să adaugi câteva flori, să acoperi vasul timp de 15 minute, apoi să strecori ceaiul.

Ceaiul care alungă imediat durerea din gât şi te scapă de tuse. Ai nevoie de câteva frunze şi apă!

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru calmarea pielii și inflamațiilor, în o mulțime de cazuri: iritații, tăieturi sau răni mici, mușcături de insecte, zgărieturi, arsuri, eczeme. Multe persoane folosesc ceaiul de gălbenele și pentru calmarea acneei sau reducerea roșeții după epilare, pensat sau expunerea la soare. Datorită efectului său antiseptic, ceaiul nu doar calmează inflamația și mâncărimea, dar ajută și la prevenirea infecțiilor și vindecarea mai rapidă a plăgilor.

Ceaiul de gălbenele, în uz intern

Datorită efectului detoxifiant și antiinflamator, este util pentru sistemul digestiv, ficat, rinichi și simptome ale indigestiei, gastritei și arsurilor gastrice.

Un alt efect popular al gălbenelelor, în special sub formă de infuzie, este cel de reglare a ciclului menstrual și de calmare a durerilor menstruale. Ceaiul de gălbenele și-a dovedit eficiența în cazul femeilor adulte, care se confruntă cu crampe abdominale moderate. În plus este utilizat și în perioada instalării menopauzei, pentru a calma bufeurile și transpirația excesivă. Au fost raportate și cazuri în care ceaiul de gălbenele a ajutat la reglarea duratei ciclului menstrual.

Dacă îți place aroma acestei băuturi, o poți include cu încredere în dieta ta cel puțin o dată pe săptămână. Ceaiul de gălbenele conține betacaroten, vitamina C și flavonoizi, care susțin sistemul imunitar, iar efectul său calmant îți va echilibra organismul.

Alte beneficii ale ceaiului de gălbenele

Alte cazuri în care ceaiul de gălbenele se poate dovedi util sunt:

  • calmarea inflamațiilor gingivale și menținerea sănătății orale
  • calmarea durerilor în gât, prin gargară
  • erupțiile cutanate și iritațiile cauzate de scutece, la nou-născuți
  • Advertisementalergii locale pe piele și în zona ochilor

    scalpul iritat și afectat de mătreață sau eczeme

  • calmarea ulcerului gastric

Ceaiul de gălbenele nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care suferă de dezechilibre hormonale, precum și pacienților care urmează tratamente cu medicamente antidepresive.

Galbenelele si intrebuintarile lor

Galbenelele au un intreg istoric in materie de tratamente medicinale! Specialistii in medicina naturista, si nu numai, au recomandat galbenele (si ceai de galbenele) pentru a trata o serie de probleme ale pielii, dar si infectii si ciuperci. Potrivit cercetarilor, galbenelele pot fi eficiente in tratarea eruptiilor cutanate, a leziunilor, a infectiilor vaginale si a altor afectiuni ale pielii. In plus, galbenelele au capacitatea de a reduce durerea si inflamatia.

Florile de galbenele contin substante chimice naturale pe post de ingrediente active. Printre aceste substante se numara saponinele triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic), alcoolii triterpenici (alfa si beta-amirine, faradiol) si flavonoizi (quercetina si izorhamnetina).

Beneficii cunoscute ale ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele este o bautura usoara, putin amara, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate.

Datorita proprietatilor sale curative, ceaiul de galbenele este extrem de popular in medicina naturista traditionala. In multe cazuri, oamenii prefera sa aplice extern ceai de galbenele pe leziunile cutanate si arsuri sau intern pentru a vindeca ranile de la nivelul gurii, gatului si tractului digestiv.

Galbenelele reduc spasmele de la nivelul tractului intestinal si al cailor biliare si protejeaza mucoasa gastrica si duodenala. Administrat extern, ceaiul de galbenele favorizeaza regenerarea pielii, amelioreaza durerile hemoroidale, disconfortul creat de leucoree si de infectiile cu Trichomonas vaginalis si reduce disconfortul de la nivelul cavitatii bucale si faringelui.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București