Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism. Are un gust amărui, dar efectele sunt dulci pentru sănătate

Galbenelele sunt printre cele mai cunoscute si miraculoase plante! Aceste plante sunt folosite de secole pentru ameliorarea sau combaterea mai multor tipuri de tulburari, in special a celor care afecteaza pielea. Florile de galbenele sunt responsabilele cu beneficiile medicinale ale plantei.
Alina Costache
05 feb. 2022, 08:27
Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism. Are un gust amărui, dar efectele sunt dulci pentru sănătate
Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei. Gălbenelele sunt incluse în general în creme și loțiuni pentru calmarea și refacerea pielii iritate, arse sau rănite. De altfel, calmarea și refacererea pielii sunt doar două dintre proprietățile gălbenelelor, flori folosite de oamenii din întreaga lume de mii de ani.

Minunatele petale colorate contin cantitati mari de flavonoizi, acestia fiind compusi naturali care se gasesc in legume si fructe. Flavonoizii au capacitati antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange) si neuroprotectoare.

Calendula officinalis, cum este cunoscuta planta de galbenele in termeni stiintifici, poate fi consumata sub forma de ceai de galbenele sau poate fi inclusa in diferite produse pe baza de plante.

Ceaiul banal care te ajută să slăbești fabulos. Secretul constă în cele trei căni băute înainte de mesele importante!

Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei.

Chiar daca are un gust usor amar, puteti consuma ceai de galbenele datorita proprietatilor sale terapeutice recunoscute la nivel mondial. Ceaiul de galbenele este un remediu renumit utilizat in medicina traditionala.

Pe lângă creme, cea mai utilizată formă a extractului de gălbenele este infuzia, sau așa cum o numim noi, ceai. Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestei băuturi, folosește flori întregi, uscate chiar de tine sau cumpărate, însă evită pliculețele cu praf. Modul corect de a realiza infuzia este să fierbi apa, după care să adaugi câteva flori, să acoperi vasul timp de 15 minute, apoi să strecori ceaiul.

Ceaiul care alungă imediat durerea din gât şi te scapă de tuse. Ai nevoie de câteva frunze şi apă!

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru calmarea pielii și inflamațiilor, în o mulțime de cazuri: iritații, tăieturi sau răni mici, mușcături de insecte, zgărieturi, arsuri, eczeme. Multe persoane folosesc ceaiul de gălbenele și pentru calmarea acneei sau reducerea roșeții după epilare, pensat sau expunerea la soare. Datorită efectului său antiseptic, ceaiul nu doar calmează inflamația și mâncărimea, dar ajută și la prevenirea infecțiilor și vindecarea mai rapidă a plăgilor.

Ceaiul de gălbenele, în uz intern

Datorită efectului detoxifiant și antiinflamator, este util pentru sistemul digestiv, ficat, rinichi și simptome ale indigestiei, gastritei și arsurilor gastrice.

Un alt efect popular al gălbenelelor, în special sub formă de infuzie, este cel de reglare a ciclului menstrual și de calmare a durerilor menstruale. Ceaiul de gălbenele și-a dovedit eficiența în cazul femeilor adulte, care se confruntă cu crampe abdominale moderate. În plus este utilizat și în perioada instalării menopauzei, pentru a calma bufeurile și transpirația excesivă. Au fost raportate și cazuri în care ceaiul de gălbenele a ajutat la reglarea duratei ciclului menstrual.

Dacă îți place aroma acestei băuturi, o poți include cu încredere în dieta ta cel puțin o dată pe săptămână. Ceaiul de gălbenele conține betacaroten, vitamina C și flavonoizi, care susțin sistemul imunitar, iar efectul său calmant îți va echilibra organismul.

Alte beneficii ale ceaiului de gălbenele

Alte cazuri în care ceaiul de gălbenele se poate dovedi util sunt:

  • calmarea inflamațiilor gingivale și menținerea sănătății orale
  • calmarea durerilor în gât, prin gargară
  • erupțiile cutanate și iritațiile cauzate de scutece, la nou-născuți
  • Advertisementalergii locale pe piele și în zona ochilor

    scalpul iritat și afectat de mătreață sau eczeme

  • calmarea ulcerului gastric

Ceaiul de gălbenele nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care suferă de dezechilibre hormonale, precum și pacienților care urmează tratamente cu medicamente antidepresive.

Galbenelele si intrebuintarile lor

Galbenelele au un intreg istoric in materie de tratamente medicinale! Specialistii in medicina naturista, si nu numai, au recomandat galbenele (si ceai de galbenele) pentru a trata o serie de probleme ale pielii, dar si infectii si ciuperci. Potrivit cercetarilor, galbenelele pot fi eficiente in tratarea eruptiilor cutanate, a leziunilor, a infectiilor vaginale si a altor afectiuni ale pielii. In plus, galbenelele au capacitatea de a reduce durerea si inflamatia.

Florile de galbenele contin substante chimice naturale pe post de ingrediente active. Printre aceste substante se numara saponinele triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic), alcoolii triterpenici (alfa si beta-amirine, faradiol) si flavonoizi (quercetina si izorhamnetina).

Beneficii cunoscute ale ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele este o bautura usoara, putin amara, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate.

Datorita proprietatilor sale curative, ceaiul de galbenele este extrem de popular in medicina naturista traditionala. In multe cazuri, oamenii prefera sa aplice extern ceai de galbenele pe leziunile cutanate si arsuri sau intern pentru a vindeca ranile de la nivelul gurii, gatului si tractului digestiv.

Galbenelele reduc spasmele de la nivelul tractului intestinal si al cailor biliare si protejeaza mucoasa gastrica si duodenala. Administrat extern, ceaiul de galbenele favorizeaza regenerarea pielii, amelioreaza durerile hemoroidale, disconfortul creat de leucoree si de infectiile cu Trichomonas vaginalis si reduce disconfortul de la nivelul cavitatii bucale si faringelui.

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Doliu la Hollywood. Un actor din Workaholics a murit
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Cadourile nedorite în perioada sărbătorilor: Un fenomen în creștere în Statele Unite
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!