Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism. Are un gust amărui, dar efectele sunt dulci pentru sănătate

Galbenelele sunt printre cele mai cunoscute si miraculoase plante! Aceste plante sunt folosite de secole pentru ameliorarea sau combaterea mai multor tipuri de tulburari, in special a celor care afecteaza pielea. Florile de galbenele sunt responsabilele cu beneficiile medicinale ale plantei.
Alina Costache
05 feb. 2022, 08:27
Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism. Are un gust amărui, dar efectele sunt dulci pentru sănătate
Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei. Gălbenelele sunt incluse în general în creme și loțiuni pentru calmarea și refacerea pielii iritate, arse sau rănite. De altfel, calmarea și refacererea pielii sunt doar două dintre proprietățile gălbenelelor, flori folosite de oamenii din întreaga lume de mii de ani.

Minunatele petale colorate contin cantitati mari de flavonoizi, acestia fiind compusi naturali care se gasesc in legume si fructe. Flavonoizii au capacitati antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange) si neuroprotectoare.

Calendula officinalis, cum este cunoscuta planta de galbenele in termeni stiintifici, poate fi consumata sub forma de ceai de galbenele sau poate fi inclusa in diferite produse pe baza de plante.

Ceaiul banal care te ajută să slăbești fabulos. Secretul constă în cele trei căni băute înainte de mesele importante!

Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei.

Chiar daca are un gust usor amar, puteti consuma ceai de galbenele datorita proprietatilor sale terapeutice recunoscute la nivel mondial. Ceaiul de galbenele este un remediu renumit utilizat in medicina traditionala.

Pe lângă creme, cea mai utilizată formă a extractului de gălbenele este infuzia, sau așa cum o numim noi, ceai. Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestei băuturi, folosește flori întregi, uscate chiar de tine sau cumpărate, însă evită pliculețele cu praf. Modul corect de a realiza infuzia este să fierbi apa, după care să adaugi câteva flori, să acoperi vasul timp de 15 minute, apoi să strecori ceaiul.

Ceaiul care alungă imediat durerea din gât şi te scapă de tuse. Ai nevoie de câteva frunze şi apă!

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru calmarea pielii și inflamațiilor, în o mulțime de cazuri: iritații, tăieturi sau răni mici, mușcături de insecte, zgărieturi, arsuri, eczeme. Multe persoane folosesc ceaiul de gălbenele și pentru calmarea acneei sau reducerea roșeții după epilare, pensat sau expunerea la soare. Datorită efectului său antiseptic, ceaiul nu doar calmează inflamația și mâncărimea, dar ajută și la prevenirea infecțiilor și vindecarea mai rapidă a plăgilor.

Ceaiul de gălbenele, în uz intern

Datorită efectului detoxifiant și antiinflamator, este util pentru sistemul digestiv, ficat, rinichi și simptome ale indigestiei, gastritei și arsurilor gastrice.

Un alt efect popular al gălbenelelor, în special sub formă de infuzie, este cel de reglare a ciclului menstrual și de calmare a durerilor menstruale. Ceaiul de gălbenele și-a dovedit eficiența în cazul femeilor adulte, care se confruntă cu crampe abdominale moderate. În plus este utilizat și în perioada instalării menopauzei, pentru a calma bufeurile și transpirația excesivă. Au fost raportate și cazuri în care ceaiul de gălbenele a ajutat la reglarea duratei ciclului menstrual.

Dacă îți place aroma acestei băuturi, o poți include cu încredere în dieta ta cel puțin o dată pe săptămână. Ceaiul de gălbenele conține betacaroten, vitamina C și flavonoizi, care susțin sistemul imunitar, iar efectul său calmant îți va echilibra organismul.

Alte beneficii ale ceaiului de gălbenele

Alte cazuri în care ceaiul de gălbenele se poate dovedi util sunt:

  • calmarea inflamațiilor gingivale și menținerea sănătății orale
  • calmarea durerilor în gât, prin gargară
  • erupțiile cutanate și iritațiile cauzate de scutece, la nou-născuți
  • Advertisementalergii locale pe piele și în zona ochilor

    scalpul iritat și afectat de mătreață sau eczeme

  • calmarea ulcerului gastric

Ceaiul de gălbenele nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care suferă de dezechilibre hormonale, precum și pacienților care urmează tratamente cu medicamente antidepresive.

Galbenelele si intrebuintarile lor

Galbenelele au un intreg istoric in materie de tratamente medicinale! Specialistii in medicina naturista, si nu numai, au recomandat galbenele (si ceai de galbenele) pentru a trata o serie de probleme ale pielii, dar si infectii si ciuperci. Potrivit cercetarilor, galbenelele pot fi eficiente in tratarea eruptiilor cutanate, a leziunilor, a infectiilor vaginale si a altor afectiuni ale pielii. In plus, galbenelele au capacitatea de a reduce durerea si inflamatia.

Florile de galbenele contin substante chimice naturale pe post de ingrediente active. Printre aceste substante se numara saponinele triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic), alcoolii triterpenici (alfa si beta-amirine, faradiol) si flavonoizi (quercetina si izorhamnetina).

Beneficii cunoscute ale ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele este o bautura usoara, putin amara, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate.

Datorita proprietatilor sale curative, ceaiul de galbenele este extrem de popular in medicina naturista traditionala. In multe cazuri, oamenii prefera sa aplice extern ceai de galbenele pe leziunile cutanate si arsuri sau intern pentru a vindeca ranile de la nivelul gurii, gatului si tractului digestiv.

Galbenelele reduc spasmele de la nivelul tractului intestinal si al cailor biliare si protejeaza mucoasa gastrica si duodenala. Administrat extern, ceaiul de galbenele favorizeaza regenerarea pielii, amelioreaza durerile hemoroidale, disconfortul creat de leucoree si de infectiile cu Trichomonas vaginalis si reduce disconfortul de la nivelul cavitatii bucale si faringelui.

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni