Ceai de ghiocei. Apar primăvara devreme, uneori chiar din ianuarie sau februarie, şi folosesc, de obicei, la înfrumuseţarea locuinţelor, birourilor şi… vieţii. Despre virtuţile curative ale ghioceilor nu se ştiu, însă, prea multe lucruri.
Această floare gingaşă conţine o substanţă activă numită galantamină, benefică, printre altele, în tratamentul bolii Alzheimer. În doze mici, această substanţă are efecte citostatice şi tonice asupra plăcilor neuromusculare. Extractele de galantamină prezintă, totodată, acţiune curativă în astenia mialgică şi în reducerea sechelelor rămase în urma poliomielitei.
Sucul obţinut din presarea plantei proaspete de ghiocel şi-a dovedit eficienţa în combaterea pistruilor şi a parezelor. De asemenea, compresele cu infuzie din ghiocei estompează petele de pe piele care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Această licoare magică este recomandată în nenumărate afecţiuni. Cu toate acestea, fiind vorba despre o plantă toxică, nu îţi administra ceai sau alte produse pe bază de ghiocei fără acordul medicului.
Ceaiul de ghiocel este recomandat în boli neurodegenerative precum Alzheimer şi demenţă. Datorită galantaminei, aceste flori pot preveni cu succes și chiar trata Alzheimerul și demența. Cercetătorii au ajuns la concluzia că galantamina are un potențial curativ extraordinar, deoarece contribuie la creșterea nivelului de acetilcolină, o substanță din creier care îmbunătățește funcțiile creierului, scrie ele.ro
Sucul de ghiocei estompează petele de pe piele care apar odată cu înaintarea în vârstă, dar şi pistruii. Pentru a-l obține, ai nevoie de o mâna de flori de ghiocel, peste care adaugi zeamă de la două lămâi proaspete. Lasă amestecul să se odihnească timp de o zi sau peste noapte, apoi strecoară-l și toarnă sucul într-o sticlă. În fiecare seară, după demachiere, șterge-ți tenul cu un disc demachiant pe care îl umezeşti cu acest suc.
Afecțiunile vaginale pot fi tratate cu ceai de ghiocei preparat sub formă de decoct. Pentru prepararea acestuia ai nevoie de 50 grame de ghiocei, pe care îi fierbi în 2 litri de apă timp de 20 de minute. După răcire, decoctul se strecoară și se folosește pentru băi și spălături.
Durerile reumatice și spasmele musculare pot fi prevenite și pot fi semnificativ ameliorate cu acest ceai-minune. Îl prepari dintr-o linguriță de bulbi uscați mărunțiți și 500 de mililitri de apă. Se consumă 2-3 căni zilnic.
Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, ceaiul de ghiocei te scapă de durerile de cap cauzate de stres.