Ceaiul de mere cu scorțișoară este o băutură indicată în sezonul rece. Iată care sunt beneficiile consumul său.
Ceaiul de mere cu scorțișoară este indicat în perioada rece, având beneficii importante pentru sănătate, dar și atunci când vreți să scăpați de câteva kilograme în plus.
Mai mult, persoanele care sunt obișnuite să consume cai negru pot să combine cele două băuturi și astfel să obțină o nouă băutură, bogată în antioxidanți, vitamine și minerale.
Este cunoscut faptul că merele sunt cele mai la îndemână fructe pe care le putem consuma indiferent de sezon.
Merele sunt bogate în nutrienți esențialo și antioxidanți, ceea ce le face să fie cele mai sănătoase fructe. Iată care sunt beneficiile ceaiului de mere:
Ajută la gestionarea diabetului
Compușii sănătoși pe care îi găsim în mere au un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Astfel consumând ceai de mere, poate să ajute în gestionarea diabetului.
Ajută în cazurile de constipație
A bea un ceai de mere, dimineața, poate să vă îmbunătățească digestia, ceea ce se traduce cu o reducere a constipației. Merele sunt foarte bogate în fibre, elemente necesare în tranzitul intestinal.
Ceaiul care este AUR pentru sănătatea noastră. Îl ai în bucătărie, dar nu îi cunoști beneficiile miraculoase
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Ceaiul de mere oferă un aport important de magneziu, potasiu, vitamina C și sodiu, elemente care ajută organismul să fortifieze sistemul osos.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Ingredientele active din ceaiul de mere ajută la reducerea colesterolului rău din organism și a tensiunii arteriare, reducând astfel din riscul de apariție al bolilor cardiovasculare.
Îmbunătățește vederea
Prezența flavonoidelor în ceaiul de mere ajută în prevenirea bolilor oculare, prin protejarea vederii o dată cu înaintarea în vârstă.
Stimulează sistemul imunitar
Ceaiul de mere conține antioxidanți care ajută la stimularea sistemului imunitar, ceea ce ajută în lupta împotriva bolilor și a infecțiilor, în special în sezonul rece.
Pentru a realiza ceaiul de mere aveți nevoie de 2 căni de apă, un măr mare, două plicuri de ceai verde (în cazul în care vreți această variantă), o linguriță de pudră de scorțișoară.
Puneți apa la încălzit, iar când aceasta clocotește adăugați mărul tăiat bucățele și pudra de scorțișoară. Reduceți focul și amestecați ingrediente, apoi fierbeți la foc mic, pentru 20 de minute.
Dacă ați ales varianta cu ceai negru, scufundați plicurile și lăsați pentru 3-5 minute, scrie Times Of India.
Ceaiul de scortisoara: beneficii si efecte uimitoare
Este o sursă bogată de antioxidanți
Ceaiul de scorțișoară este bogat în antioxidanți benefici pentru sănătatea noastră. Antioxidanții ne protejează de procesul de oxidare cauzat de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule ce pot deteriora celulele corpului și pot contribui la apariția anumitor boli, precum diabet, cancer și afecțiuni cardiovasculare. Scorțișoara conține, din plin, polifenoli, o clasă de antioxidanți care se regăsesc și în cuișoare și oregano. De altfel, este important de menționat că scorțișoara ajută la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și previne peroxidarea grăsimilor. Acestea pot să crească riscul de tulburări ale creierului, cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.
Mai mult, consumul de scorțișoară ne îmbunătățește și capacitatea proprie de a lupta împotriva radicalilor liberi, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
De ajutor în inflamație
Antioxidanții care se găsesc în scorțișoară ajută la reducerea inflamației din corp. De altfel, pentru că acest condiment cu atât de multe beneficii pentru sănătate poate să reducă umflarea și să prevină inflamația, poate fi de ajutor și celor care se confruntă cu dureri. Câteva studii mai vechi arată că scorțișoara este un aliat în reducerea durerilor musculare, în diminuarea durerilor menstruale, în diminuarea severității reacțiilor alergice și în ameliorarea altor tipuri de durere care apar pe măsură ce înaintăm în vârstă.
De ce nu este bine să bei prea mult ceai. Cum afectează consumul de ceai în exces sănătatea
De exemplu, o cercetare mai veche arată că anumiți compuși care se întâlnesc în scorțișoară au fost eficienți în reducerea markerilor inflamației in vitro. Ce înseamnă asta? Că scorțișoara ar avea beneficii în diminuarea inflamației. Studiile sugerează că inflamația ar putea fi de vină pentru apariția unor afecțiuni cronice precum cancerul, diabetul și tulburările autoimune.
Susține sănătatea cardiovasculară
Numeroase cercetări arată faptul că anumiți compuși din scorțișoară pot reduce markerii care cauzează inflamații din corp, ceea ce poate reduce considerabil riscul de boli cronice, precum bolile cardiovasculare. De asemenea, consumul de scorțișoară poate îmbunătăți tensiunea arterială, precum și nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL, ceea ce contribuie, în plus, la sănătatea sistemului cardiovascular și ne poate feri de atacuri de cord sau de accidente vasculare cerebrale.
În plus, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL, cel bun, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de colesterol LDL din sânge. Scorțișoara este bogată în cumarină, un compus care poate contribui la sănătatea vaselor sangvine și la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Este important de reținut, însă, faptul că un consum excesiv de cumarină poate declanșa anumite boli ale ficatului și poate crește riscul de sângerare, prin urmare consumul de scorțișoară trebuie controlat.
Poate echilibra indexul glicemic în sânge
Scorțișoara poate avea efecte antidiabetice, prin scăderea zahărului din sânge și echilibrarea indexului glicemic. Condimentul pare să aibă aceeași acțiune în corp ca insulina, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge și țesuturi. Mai mult, compușii din scorțișoară pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, ceea ce sporește eficiența acțiunii insulinei în corp. Scorțișoara ne poate ajuta și prin încetinirea descompunerii carbohidraților în tractul intestinal, ceea ce ajută, la rândul său, la menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge după fiecare masă.
Poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus
Ceaiul de scorțișoară este adesea recomandat în curele de slăbire, deoarece consumul regulat susține arderea caloriilor și, deci, pierderea în greutate. Pentru a vă bucura de acest beneficiu puteți opta pentru un ceai simplu, cu scorțișoară, sau pentru un amestec de plante de ceai care conține și scorțișoară.
Are proprietăți antibacteriene și antifungice
Scorțișoara are puternice proprietăți antibacteriene și antifungice, datorate, în special, ingredientului activ principal din scorțișoară, și anume cinnamaldehyde. Acest compus previne dezvoltarea bacteriilor, a fungilor și a mucegaiului. Printre bacteriile de care ne putem feri cu ajutorul scorțișoarei se numără bacteriile de tip stafilococ, salmonella și E.coli.
Menține sănătatea orală
Este important de menționat că efectul antibacterian al scorțișoarei poate avea și alte beneficii și anume scăderea riscului apariției cariilor și al mirosului neplăcut din gură. Câteva cercetări mai vechi au arătat că acest condiment este benefic pentru igiena orală și ar putea proteja împotriva anumitor bacterii care sunt de vină pentru apariția respirației urât mirositoare, cariilor și infecțiilor bucale.
La fel ca și în cazul mentei, unul dintre beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei este că poate fi folosită și ca agent de aromă natural în gumele de mestecat.
Menține sănătatea creierului
Datorită antioxidanților care se găsesc din abundență în compoziția sa, scorțișoara este un condiment care poate stimula funcția creierului și care poate să țină la distanță dezvoltarea unor tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer. Chiar dacă nu au fost efectuate studii pe oameni, studiile in vitro arată că scorțișoara stopează acumularea unei proteine specifice în creier, reducând astfel riscul apariției bolii Alzheimer. Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit că acest condiment cu miros și gust pregnant protejează neuronii împotriva stresului oxidativ. În felul acesta, s-a redus riscul de inflamație și de deteriorare a celulelor la animale. Concluzia specialiștilor a fost că scorțișoara poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv.
Menține sănătatea pielii
Beneficiile potențiale ale scorțișoarei pentru piele sunt date de proprietățile sale antibiotice și antimicrobiene. Ceaiul de scorțișoară ar putea ajuta la protejarea pielii de iritații, erupții cutanate, reacții alergice și infecții, susțin cercetări mai vechi.
Reduce simptomele alergice
Datorită numeroșilor compuși benefici care se găsesc în compoziția sa, scorțișoara poate fi un aliat de încredere în caz de alergii. Specialiștii spun că acest condiment poate ajuta la combaterea simptomelor alergice comune, deoarece s-a demonstrat că reduce inflamația și luptă împotriva reacțiilor alergice la multe modele animale.
Ajută la absorbția mai rapidă a nutrienților
Consumată sub formă de ceai, scorțișoara mai are un efect asupra organismului: ajută la hidratarea acestuia. Mai mult, apa folosită la prepararea ceaiului ajută la absorbția mai rapidă a nutrienților care se găsesc în scorțișoară. Mulți compuși din scorțișoară, care susțin sănătatea, sunt solubili în apă. De aici și această concluzie la care au ajuns oamenii de știință.
Poate susține sănătatea intestinală
Specialiștii spun că unele condimente, inclusiv scorțișoara, au proprietăți prebiotice. Iar dacă sunt consumate în mod regulat, ar putea ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin, la susținerea sănătății digestive și la evitarea dereglărilor digestive.
Poate diminua crampele menstruale și alte simptome ale sindromului premenstrual
Ceaiul de scorțișoară poate reduce din simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual, precum dismenoreea, starea de irascibilitate și de amețeală. În plus, cercetările arată că un consum moderat de scorțișoară poate reduce fluxul sângerării din timpul menstruației, precum și starea de greață asociată cu perioada de ciclu, un simptom adesea întâlnit la femei.