Ceaiul de urzică, leac cu puteri nebănuite. Primăvara aceasta fă-ți un stoc serios de urzici, pe care să le usuci natural chiar tu și pe care să le folosești ulterior pentru starea ta de bine. Frunzele, tulpina sau rădăcina plantei de urzică pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri și multe altele. În timp ce oamenii îl folosesc de secole ceaiul de urzică precum medicament pe bază de plante, cercetările moderne susțin, de asemenea, multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale acestuia. Combate mătreața, stimulează metabolismul, are efect laxativ, omoară bacteriile și tratează infecțiile, cicatrizează rănile și regenerează țesuturile. Vorbim așadar, despre ceaiul de urzică, un leac cu puteri nebănuite.
Ceaiul minune cu care Lidia Fecioru a slăbit 30 de kilograme. Se face din ingrediente simple
Urzica poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar, ceea ce poate fi un real ajutor în persoanelor care suferă de afecțiuni urinare, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, care provoacă o prostată mărită la bărbați. Acest lucru poate provoca durere sau alte probleme la urinare.
Potrivit unui studiu din 2013, bărbații cu hiperplazie benignă de prostată, care au luat extract de urzică au avut mai puține simptome clinice decât cei care nu au făcut asta. Urzica poate ajuta, de asemenea, la susținerea oricăror medicamente pe care le iei pentru infecții sau afecțiuni legate de tractul urinar, însă este necesar să discuți mai întâi cu medicul despre eventualele interacțiuni dintre remediile pe bază de plante și medicamentele pe care le iei.
Urzica a arătat unele efecte promițătoare asupra nivelului de glucoză din sânge. Poate ajuta pancreasul să producă sau să elibereze mai multă insulină. Într-un studiu din 2013, extractul de frunze de urzică a scăzut glicemia și hemoglobina glicozilată (A1C) la un grup de persoane cu diabet de tip 2 care luau insulină, precum și medicamente pentru diabet, administrate pe cale orală.
Urzica este bogată în substanțe chimice vegetale numite polifenoli. Acești compuși puternici pot juca un rol în prevenirea și gestionarea bolilor cronice legate de inflamație, cum ar fi diabetul, obezitatea, cancerul și bolile de inimă. În special, polifenolii din extractul de urzică au arătat un potențial în tratarea cancerului de sân și cancerului de prostată, întocmai cum s-a demonstrat în cadrul unor studii. Plantele precum urzica, conțin, de asemenea, antioxidanți puternici, care sunt substanțe care protejează corpul împotriva îmbătrânirii și deteriorării celulelor.
Urzica a fost folosită de-a lungul timpului pentru a trata durerea, inclusiv cea a mușchilor, corelată, în special, cu artrita. Specialiștii sugerează că ceaiul de urzică poate reduce, de asemenea, inflamația și durerea asociate cu osteoartrita. Urzica are o varietate de compuși care pot reduce inflamația. Cercetările la om au demonstrat că aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse pe bază de urzică pare să amelioreze afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita. Întocmai cum s-a dovedit într-un studiu efectuat cu 27 de participanți, aplicarea unei creme de urzică pe zonele afectate de artrită a redus semnificativ durerea, în comparație cu un tratament placebo.
Ceaiul de ghiocei, leacul miraculos care ameliorează orice durere, tratează afecţiunile vaginale şi estompează petele de bătrâneţe şi pistruii
De asemenea, într-un alt studiu, administrarea unui supliment care conține extract de urzică a redus semnificativ durerea provocată de artrită, iar participanții au simțit că își pot reduce doza de analgezice și antiinflamatoare datorită acestei capsule.
Tensiunea arterială ridicată este o problemă serioasă pentru sănătate, deoarece te expune riscului de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Urzica a fost folosită în mod tradițional pentru tratarea tensiunii arteriale crescute, iar cercetările efectuate ilustrează că această plantă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea producției de oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge.
În plus, urzica are compuși care pot acționa ca blocante ale canalelor de calciu, care relaxează inima prin reducerea forței contracțiilor. De asemenea, ceaiul de urizcă scade nivelul tensiunii arteriale în timp ce crește apărarea antioxidantă a inimii.
Urzica îți poate ajuta corpul să elimine excesul de sare și apă, care la rândul său ar putea scădea temporar tensiunea arterială, după cum arată și un studiu9 efectuat pe șobolani. Totodată, ceaiul de urzică are efect laxativ, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe. Poate combate diareea și stimulează metabolismul. Aceste efecte, împreună cu antioxidanții din compoziție, îl fac ideal și pentru curele de slăbire.
Ceaiul de urzică susține regenerarea tegumentelor, grăbește cicatrizarea și are efect antiseptic. Întocmai cum s-a demosntrat și într-un cadrul unor studii aplicarea cremelor de urzică poate accelera vindecarea rănilor și arsurilor.
Bogat în vitamine precum vitamina D, E şi K, lecitină și antioxidanți, ceaiul de urzică poate combate stresul și oboseala și te poate feri de boli. În plus, distruge bacteriile din organism. Totodată, planta de urzică conține mai mulți compuși care stimulează imunitatea, inclusiv flavonoide, carotenoide și vitaminele A și C. Acești antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor care pot slăbi funcția imună. Cercetările arată că extractul de urzică întărește răspunsul imun, încurajând activitatea celulelor imune. Potrivit unui studiu din 2005, oamenii de știință au descoperit că urzica stimulează celulele T ale sistemului imunitar, fapt ce ajută la combaterea infecțiilor și a altor agenți patogeni, care cauzează boli.
În plus, antioxidanții sunt molecule care îți protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ce sunt legate de îmbătrânire, precum și de cancer, dar și alte boli, care îți afectează organismul.
Poți cumpăra ceai de urzică vrac sau pliculețe, dar poți crește și recolta frunzele chiar tu în grădina proprie. Dacă folosești frunzele proaspete, poți prepara ceai de urzică respectând raportul de două căni de apă pentru fiecare cană de frunze. Iată cum: adaugă apă peste frunzele de urzică, lasă să fiarbă, oprește focul și lasă amestecul la infuzat timp de cinci minute. După aceea strecoară decoctul și adaugă un pic de miere, scorțișoară sau stevia, dacă dorești. Începe prin a bea doar o ceașcă de ceai de urzică pentru a te asigura că nu ai nicio reacție la acesta.
În cazul femeilor însărcinate, ceaiul de urzică nu este recomandat, pentru că poate cauza contracții uterine, însă este benefic la o lună după naștere, stimulând lactația și oferind energie proapetei mămici. Deși la bărbați consumul de ceai de urzică crește în mod natural secreția de testosteron, de asemenea, reduce activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei. În plus, datorită conținutului de vitamina K, ceaiul de urzică determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui, însă acest efect este periculos pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, cu tromboze sau care urmează tratamente cu anticoagulante.
Ceaiul de urzică are o concentrație destul de mare de substanțe active și, prin urmare, este indicat să discuți cu un medic înainte de a începe o cură de acest fel.