Ceaiul cald este foarte bun când sunt temperaturi ridicate. Cum este explicat acest fenomen. Pe limba noastră există receptori specifici, care primesc informaţii din exterior.
Atunci când mâncaţi sau beţi ceva fierbinte, receptorii trimit un semnal la creier, că în gură este „fierbinte”. Aceasta, la rândul său, pornește mecanismul de răcire, adică semnalul că trebuie să înceapă transpirația.
Desigur, după ce beți ceaiul fierbinte vă este mai cald, dar în acelaşi timp, vă răciți mai repede, grație sistemului de răcire internă.
Este interesant, că aceeași receptori reacționează la ardeiul iute chili, din care cauză apare senzația de fierbințeală. Probabil, din acest motiv chili este atât de popular în ţările tropicale. El ne face să transpirăm și pornește alte mecanisme de reducere a temperaturii corpului.
Ce se întâmplă dacă bei ceaiul de mentă pe caniculă. Trucul secret al oamenilor de la țară
Cu toții vrem să ne protejăm cât mai bine și cu folos de temperaturile mari de care avem parte. Ce se întâmplă dacă în timpul acesta consumăm ceai de mentă? Ajută sau nu băutul acestei licori?
Ceaiul de mentă este unul din cele mai consumate băuturi de oamenii din mediul rural pentru că aceștia sunt de părere că ameliorează toate problemele de sănătate. Alături de menta pe care o cultivă fiecare în grădini își face apariția sunătoarea sau mușețelul.
Acest aliment are beneficii multiple pentru organism.LECITINA e cea mai bună hrană pentru creier şi accelerează arderile. Recomandarea făcută de specialişti
Există câteva reguli care trebuie aplicate în această perioadă în care canicula a lovit România. Majoritatea nu trebuie să uite de hidratare și protecția cuvenită. România e din nou marcată de caniculă în această perioadă, așa că este foarte important să avem grijă de noi.
Cel mai important este să evităm miezul zilei, iar dacă totuși plecăm pe căldură de acasă să ne îmbrăcăm în haine subțiri, largi și deshise la culoare. Este mai mult decât util să ne hidratăm în tot acest timp, iar ceaiul este una din băuturile bune, mai cu seamă dacă îl consumi rece.
Nu trebuie să consumi apă rece de la frigider, deși asta e intenția primă, dar care face mai mult rău în schimb. Răcorește doar aparent, dar obligă mecanismele de termoreglare să dacă un efort suplimentar.
Contribuie la digestie – „Poate cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului de menta este acela de a fi un „ceai de stomac”, capabil de a ameliora numeroase probleme digestive. Specialistii de la Milton S. Hershey Medical Center evidentiaza ca ceaiul de menta poate avea efecte benefice in indigestie, diaree, greata, balonare si simptomele sindromului de intestin iritabil.
Mentolul – principalul ingredient activ al mentei – are un efect antispasmodic ce relaxeaza muschii stomacali si imbunatateste fluxul biliar.Consumat cu moderatie, ceaiul de menta poate ajuta viitoarele mame sa treaca peste etapele mai putin placute ale sarcinii. Acesta poate fi folosit pentru a ameliora simptome precum greturile matinale, crampele stomacale, indigestia si oboseala.”
Ceaiul trebuie băut cu moderație și preferabil fără prea mult zahăr adăugat. Este recomandat să folosești miere de albine pentru a îndulci ceaiul. De asemenea, trebuie să ții cont să-l lași câteva minute la infuzat.
Ce să bei vara pe caniculă. Cele mai bune lichide vara
Pe vreme caniculară, medicii spun ca ar trebui să bem 1,5-2 litri de lichide pe zi, fără a aștepta să ni se facă sete. Problema este ce lichide sunt benefice organismului uman, pe caniculă, și care lichide ne pot face mai mult rău decât bine.
Ce trebuie să bei vara pe caniculă. Cele mai bune băuturi vara
Specialiștii ne recomandă să bem apă pe timp de caniculă, pentru că doar apa ține de sete, fie că este plată, minerală, de izvor, îmbuteliată ori sub altă formă. Apa minerală ne înviorează, ne fortifică organismul și ne reechilibreaza mineralele și vitaminele pierdute. Corpul uman, prin transpirație pierde apă și săruri minerale, de aceea este bine sî se consume apa minerală.
În orice caz, pe vreme caniculară nu se face abuz de apă rece, întrucît te poți alege cu o răceală zdravană. Este ideal să se combine apa rece cu apă la temperatura ambientală, astfel încât să se obțină un lichid la o temperatură acceptabilă pentru organism.
Ce să bei vara pe caniculă. Cele mai bune lichide vara
Medicii recomanda ca în perioada de caniculă să nu se consume alcool, nici măcar bere sau vin. Alcoolul favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de luptă a organismului împotriva caldurii. “Nu consumati alcool, inclusiv bere, va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei”, sustine dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului “Sf. Ioan” din Iasi.
Alții nu sunt de aceiași părere. “Trecand peste efectul racoritor pe care il are, nu trebuie sa uitam nici faptul ca berea ajuta la rehidratarea organismului dupa efort fizic si datorita compozitiei sale: adica o proportie de 93% din apa si 7% substante nutritive. Trebuie precizat insa faptul ca efectele benefice ale berii sunt valabile doar in conditiile in care aceasta este consumata cu moderatie de catre adulti responsabili cu o dieta echilibrata”, a afirmat dr. Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Caniculă în România. La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi alimente. Recomandările ANPC
Ministerul Sănătății informează că trebuiesc evitate băuturile cu conținut ridicat de cofeină: cafea, ceai, cola sau alte sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice. În schimb, pe căldură sunt recomandate ceaiurile, chiar călduțe. Ceaiurile calde ajută la o mai bună termoreglare a organismului. Este indicat ceaiul de menta, chiar si doua, trei pe zi daca e foarte cald, este racoritor. Sunt benefice și ceaiurile de soc, mușetel, urzici, tot calde, în care se adaugă cîteva picaturi de zeama de lămâie și un vîrf de linguriță de miere.