Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, compuși care protejează celulele corpului de acțiunea distructivă a radicalilor liberi. Aceștia din urmă sunt molecule implicate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancere și a altor boli ale bătrâneții.
Cea mai importantă familie de antioxidanți sunt catechinele, care au efect cardioprotector și un rol major în prevenirea maladiei Alzheimer.
Substanțele active conținute de ceai stimuează metabolismul și limitează absorbția lipidelor de stomac și intestin. Consecința? Bea 4-5 cești de ceai verde pe zi (evident, neîndulcit) și vei arde caloriile mult mai repede decât dacă ai ține o dietă strictă.
Mai mult de-atât, o ceașcă de ceai verde combate pofta de alimente nepermise.
Acest tip de ceai conține și o cantitate mică de cafeină, un alcaloid care stimulează funcțiile organismului. Asocierea dintre cafeină și tanini are drept rezultat energizarea organismului. Acțiunea ceaiului verde este, într-o oarecare măsură, asemănătoare celei a cafelei, doar că mai de durată și mai puțin dăunătoare.
Și asta pentru că, acolo unde cafeaua acționează asupra circulației sanguine provocând accelerarea ritmului cardiac, ceaiul verde stimulează cu precădere sistemul nervos central și cel cardiovascular.
Altfel spus, ceaiul verde ascute mintea, crește capacitatea de concentrare și reacție și elimină oboseala.
Ceaiul verde nu trebuie să fie consumat de către persoanele care au carență severă de fier sau de cele care au o nevoie crescută de fier, cum ar fi femeile însărcinate.
Sursa: avantaje.ro