Ceaiul roşu protejează inima

Rooibos, cunoscut la noi sub denumirea de ceai roșu african, este un extras natural, fără cofeină, bogat în antioxidanți, cu numeroase virtuți medicinale. Licoarea cu gust dulce-acrișor are efecte antibacteriene, antiinflamatoare, anticancerigene și antispasmodice.
Romania TV
31 ian. 2017, 10:32
Ceaiul roşu protejează inima

Ceaiul rooibos (tufiș roșu) se obține din frunzele verzi și lucioase ale arbustului Aspalathus linearis. După procesare, frunzele își schimbă culoarea în roșu. În Africa de Sud, locul de origine, băștinașii consumă ceaiul roșu de mii de ani, datorită proprietăților sale medicinale. La noi, este cunoscut mai ales grație gustului plăcut, iar în ultimul timp a început să fie recomandat de fitoterapeuți datorită proprietăților care ajută la protejarea inimii.

Sursă generoasă de antioxidanți

În ceaiul roșu au fost identificate aproximativ 9. 000 de flavonoide, multe dintre ele prezente, în general, și în alte plante. Dintre toți antioxidanții pe care îi conține, 2 sunt mai deosebiți: aspalatin și nothofagin, care combat radicalii liberi și protejează inima.

Rooibos este unic tocmai datorită conținutului de aspalatin, fiind singura plantă de pe glob care conține acest antioxidant, din ceea ce s-a descoperit până acum. În corpul uman, substanța joacă un rol protector împotriva compușilor care pot cauza cancer sau care pot afecta starea celulelor corpului.

În plus, acest compus contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea circulației sângelui și la menținerea sănătății inimii. De asemenea, ceaiul roșu are un conținut mare de minerale esențiale organismului (calciu, fier, potasiu, magneziu și zinc), dar și de vitamine (A, C și E).

Citeşte şi  Cinci schimbări care se petrec în organism dacă bei zilnic ceai verde

Reduce tensiunea arterială și colesterolul

Datorită faptului că nu conține cofeină, ceaiul roșu poate fi băut și de copii sau de femeile însărcinate, fiind recomandat de unii specialiști chiar în alimentația sugarilor cu intoleranță la lactoză. Grație conținutului nutrițional, ceaiul este indicat pentru protejarea sistemului imunitar, reducerea riscului de îmbolnăvire la persoanele cardiace sau care au hipertensiune arterială.

Pentru rezultate optime se recomandă consumul de 4-6 cești de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni. Rooibos conține crisoeriol, un flavonoid cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare care îmbunătățește circulația sângelui și reduce colesterolul. De asemenea, compusul blochează activitatea anumitor enzime care sunt cunoscute ca fiind declanșatoarele unor boli cardiovasculare.

Alte beneficii ale plantei

– Remediu pentru bolile respiratorii. Ceaiul roșu este un bronhodilatator (substanță care dilată bronhiile și bronhiolele), ducând, astfel, la creșterea fluxului de aer la plămâni și ușurând respirația. De aceea poate fi folosit pentru combaterea simptomelor astmului.

– Previne și tratează osteoporoza, durerile articulare și artrita. Conținutul ridicat de minerale, inclusiv mangan, calciu și fluor, menține sănătatea oaselor și a dinților, ajutând la prevenirea durerilor articulare, a osteoporozei și artritei. Manganul stimulează producția unor enzime în organism care ajută la construirea masei osoase.

– Ajută la prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Datorită conținutului de aspalatin, glucoza este mai rapid absorbită în mușchi. Acest tip rar de antioxidant îmbunătățește rezistența la insulină în organism. Cei cu antecedente familiale de diabet zaharat pot bea preventiv ceai roșu, dat fiind că acesta nu are contraindicații.

Descoperă de ce este bine să bei mai des ceai negru 

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în luna august. Se oferă salarii bune, tichete de masă, bonusuri și nu e nevoie de studii superioare
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Este anunțul momentului! BNR anunță soarta românilor care au credite în LEI. Sunt vești proaste!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Cod VIOLET în România! Meteorologii Accuweather anunță pericol iminent de radiații ultraviolete în București
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Vouchere lemne 2024. Când intră banii pe cardurile de energie
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Andy Murray își încheie cariera după înfrângerea din sferturi la Roland Garros
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?