Diabetul apare când organismul devine incapabil să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Aceasta se acumulează în sânge, în loc să fie absorbită la nivel celular. Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la apariţia unor afecţiuni precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau obezitatea. Pentru transformarea glucozei în energie, organismul are nevoie de insulină, hormon produs de pancreas. Insulina mărește permeabilitatea membranei ceulare pentru glucoză.
Ceai din frunze de nuc
Frunzele de nuc scad tensiunea arterială, curăță sângele de toxine, tonifică organismul și au efect calmant. Sunt recomandate diabeticilor, deoarece conțin principii care ajută la scăderea concentrației de glucoză din sânge. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunză uscată, la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau 2 căni pe zi.
Ceai de urzică
Urzica este bogată în vitaminele A, B, C și K, fiind o sursă de proteine, fier, magneziu şi alte minerale esenţiale pentru organism. Pentru că este un puternic detoxifiant, urzica e de ajutor în diabetul zaharat. Ceaiul de urzică se prepară dintr-o lingură de frunze uscate, la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Ceai de păpădie
Păpădia este o sursă importantă de calciu, potasiu, fier, conține vitaminele A, B, C și D. Planta reduce glicemia și protejează vasele de sânge. Ceaiul se prepară prin infuzie sau decocție, dintr-o linguriță de plantă mărunțită la 250 g apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10 minute. Trei căni pe zi sunt de ajuns în cazul diabeticilor. Frunzele tinere se consumă sub formă de salată, făcând parte din cura de detoxificare de primăvară.
Ceai de anghinare
Anghinarea este o plantă diuretică, hipoglicemiantă, ce conține vitamina C, magneziu și fosfor. La fel ca păpădia, anghinarea conține o substanță cu efect similar insulinei, ce ajută la reglarea nivelului de glicemie şi de colesterol din sânge. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se bea de 2 ori pe zi, o lună.
Ceai de cicoare
Ceaiul de cicoare favorizează digestia și stimulează funcțiile hepatice și renale, reduce glicemia şi colesterolul. Medicii o recomandă celor care suferă de diabet, deoarece stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice şi reduce producerea glucozei la nivel hepatic. Infuzia se prepară din 2 linguri rădăcină uscată la un litru de apă clocotită. Se bea câte o cană de ceai după fiecare masă.
Ceai din frunze de afin
Din frunzele de afin se prepară un ceai care se recomandă celor ce suferă de diabet, având proprietatea de a scădea zahărul din sânge. Acțiunea se datorează mirtilinei, numită și insulină vegetală. Ceaiul de frunze de afin se prepară dintr-o lingură de frunze uscate, peste care se toarnă 500 ml de apă clocotită. Se bea câte o cană de infuzie, de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor. Pentru a mări eficacitatea remediului, frunzele de afin pot fi asociate cu păstăi de fasole și frunze de dud.
Bine de știut!
Diabetul poate apărea și în sarcină, fiind cunoscut ca diabet gestațional. Acest lucru se produce din cauza modificărilor hormonale și metabolice din organismul femeii gravide. Diabetul gestațional se dezvoltă în intervalul 24-28 de săptămâni și, de cele mai multe ori, dispare după naștere.