Ceaiurile banale care stimulează ficatul. Este clar că organismul are nevoie din când în când de o detoxifiere, iar corpul este cel care-ți dă semne în acest sens. De exemplu, specialiștii spun că dacă ai stări persistente de oboseală, asta înseamnă că trebuie să faci o cură de detoxifiere. Pentru acest lucru poţi apela la diverse remedii naturiste, mai ales că există câteva plante știute de noi toți care ne ajută organismul să-și revină și să fie sănătos, scrie dcmedical.ro.
1. Ceaiul de urzică va curăţa organismul de substanţe nocive şi-l va revitaliza după o cură de trei-patru săptămâni cu câte trei căni pe zi. Frunzele de urzică sunt bogate în minerale şi în vitamine, iar ceaiul de urzică stimulează digestia şi secreţia bilei. În perioada în care ții această cură, vei urina mai des decât de obicei, însă nu trebuie să te îngrijorezi, este normal, pentru că așa se elimină toxinele din sânge. Cum faci ceaiul? Pune o singură lingură din planta mărunţită, într-o cană cu apă clocotită și lăsați la infuzat timp de 15 minute!
2. Ceaiul de păpădie curăţă şi întăreşte pereţii vaselor de sânge şi elimină colesterolul „rău” din sânge. Păpădia este cunoscută mai ales pentru stimularea activităţii ficatului şi pentru efectul ei de curăţare de toxine a acestuia. Cura constă în cel puţin 12 zile cu sirop, 1-3 linguriţe înainte de fiecare masă sau cu tinctură de păpădie (o linguriţă înainte de masă, cu miere sau în ceai).
3. Ceaiul de cruşin este foarte cunoscut pentru proprietăţile lui purgative şi trebuie consumat atunci când ne constipăm, situaşie care duce la acumularea de toxine în organism. Se prepară dintr-o linguriţă de praf de plantă la o cană cu apă clocotită şi se bea o cană pe zi, până la reglarea digestiei.
4. Ceaiul de ghimbir este unul dintre cele mai bune remedii pentru un organism care are nevoie de aliați din natură. Este bogat în antioxidanți, are efecte benefice asupra tractului digestiv, poate neutraliza bacteriile nocive și susține sistemul imunitar. Poate fi combinat cu zeamă de lămâie sau cu ceai de păpădie, ambele sporindu-i efectele curative.
Citeşte şi: Nu arunca frunzele de gutui! Au puternice proprietăţi medicinale. Ceaiul care vindecă bolile ficatului
1. Limitează consumul de alcool! Alcoolul este o toxină pe care ficatul se străduiește din greu să o metabolizeze si elimine, iar când consumi alcool în exces, acest lucru poate dăuna ficatului și sistemului cerebro-vascular.
2. Practică mişcarea pentru a intensifica circulaţia şi a stimula procesele natrale de detoxifiere. Aerul curat din parcuri este de asemenea important, pentru ca toxinele ajung in corpul nostru si prin intermediul respiratiei, mai ales atunci cand locuim in orase mari si aglomerate, cu trafic intens. Iar fumatorii trebuie sa stie ca toxinele generate de acest obicei afecteaza si rinichii, nu numai plamanii si sistemul circulator.
3. Alimentaţia sănătoasă înseamnă hrana cat mai vie, bogata in elemente folositoare, bogate in vitamine, antioxidanti, fibre, proteine de calitate, grasimi vegetale sanatoase. Evita sa hranesti doar papilele gustative! Renunta la excesul de zahar, faina si sare, prajeli fast food si grasimi animale in exces.
4. Somnul ajută procesele de detoxifiere astfel că trebuie sa te asiguri ca ii oferi corpului tau tot suportul pentru a-si realiza acest demers prin asigurarea unui somn linistit, confortabil si neintrerupt, consumand inainte de culcare ceaiuri linistitoare, care induc somnul, precum cel de lavanda, fructul pasiunii, musetel, roiboos.