Ceapa roşie are beneficii incredibile pentru sănătate. Cum o să foloseşti pentru a evita bolile grave

Ceapa roşie este unul dintre alimentele folosite frecvent în bucătăria românească. Cu un gust mai dulceag şi mai blând decât al cepei albe, are o serie de beneficii pentru sănătate, unele dintre acestea fiind mai puţin cunoscute.
Alina Costache
07 mai 2022, 11:30
Ceapa roşie are beneficii incredibile pentru sănătate. Cum o să foloseşti pentru a evita bolile grave

Ceapa roşie este bogată în flavonoide, compuşi sulfurici şi vitamina C. Aceste substanţe pot preveni apariţia sau reduce evoluţia unor boli grave, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile neurodegenerative şi cele cardiovasculare.

Este bogată şi în vitaminele A şi B, dar şi în săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substanţe cu caracter antibiotic si diuretic.

Citeşte şi: Dieta cu mămăligă. Slăbeşti garantat cu acest meniu pe cinci zile!

De ce să foloseşti ceapa roşie în bucătărie. Principalele beneficii

Ceapa roşie conţine mai mulţi polifenoli decât usturoiul şi prazul. Aceştia sunt responsabili pentru creşterea numărului de bacterii bune din intestin. Mai mult, acete bacterii au un rol important pentru întărirea sistemului imunitar. Astfel, consumul de ceapă roşie vine cu o serie de beneficii pentru organism.

Un factor important este inhibarea celulelor canceroase, datorită efectului pe care-l are quercitina. Unele studii din SUA relevă că persoanele care consumă ceapă roşie au un risc de a dezvolta cancer de tract digestiv sau respirator superior cu până la 50% mai mic decât cele care nu consumă această legumă.

În plus, ceapa roşie previne apariţia ulcerului, cu precădere prin eliminarea radicalilor liberi. Această legumă minune susţine eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă pentru producerea ulcerului duodenal, conform cumsa. De asemenea, ceapa roşie reduce glicemia şi reglează nivelul colesterolului în organism.

Siropul cu ceapă roşie, remediul natural care te scapă de tuse

Leguma poate ajuta şi la ameliorarea problemelor respiratorii. Amestecă o ceapă roşie cu miere şi zahăr brun. După ce laşi ametecul la macerat peste noapte, vei obţine un sirop puternic. Apoi, scoate ceapa şi consumă siropul obţinut pentru a ameliora tusea, congestia de la nivelul căilor respiratorii superioare şi pentru a diminua mucozităţile.

Mai mult, ceapa roşie poate fi folosită pentru a preveni infecţiile de la nivelul cavitătii bucale şi deteriorarea dintilor. Daca vrei să o foloseşti în acest scop tot ce ai de făcut este mesteci ceapa roşie pentru 2-3 minute, timp suficient pentru ca anumiţi compuşi sa elimine bacteriile şi germenii din gură şi de la nivelul gâtului.

Puţini ştiu că ceapa roşie are un nivel ridicat de aminoacizi, cu un efect important de detoxifiere a organismului.

Cataplasmele cu ceapa rosie aplicate la nivelul capului sau în alte zone ale corpului ameliorează durerea, chiar şi cea de intensitate semnificativă, cum sunt cele din gută şi reumatism.

Totodată, potrivit specialiştilor în sănătate, ceapa roşie ajută la dizolvarea calculilor biliardi şi poate reveni litiaza renală. În cazul în care aveţi pietre la rinichi, puteţi consuma în fiecare zi trei linguriţe de suc de ceapă roşie pe care să-l lăsaţi la macerat timp de cinci ore în trei lungi de ulei de măsline. Tratamentul trebuie urmat timp de 14 zile, reluat apoi după o săptămână de pauză.

Citeşte şi: Romică Ţociu a dat cărţile pe faţă. De ce nu a mai fost văzut alături de Cornel Palade: „Important este că suntem sănătoşi”

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
O nouă tragedie pe litoralul românesc! O tânără în vârstă de 25 de ani s-a înecat după ce ar fi făcut sărituri de pe dig
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Edward Iordănescu nu își prelungește contractul cu echipa națională de fotbal a României
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!