Ceapa s-a transformat în legumă de lux! Prețul istoric pe care l-a atins în această perioadă

Nu mai este un secret faptul că în România prețurile au explodat, însă la unele produse scumpirile sunt de-a dreptul șocante. Vizitele în magazine au ajuns să fie un coșmar, iar pentru mulți dintre români, venitul a devenit insuficient pentru un trai decent.
Alina Costache
13 dec. 2023, 14:22
Ceapa s-a transformat în legumă de lux! Prețul istoric pe care l-a atins în această perioadă
Ceapa s-a transformat în legumă de lux! Prețul istoric pe care l-a atins în această perioadă

Prețul cu care se vinde această legumă i-a șocat pe români. Piața din România traversează o criză alarmantă! Unul dintre cele mai utilizate produse alimentare, esențial în aproape toate rețetele culinare, a înregistrat o creștere exorbitantă a prețului în urma secetei din ultima perioadă, care a afectat culturile.

Citește și: Patinoar instalat într-o biserică înainte de Crăciun. Prețul de intrare este de 35 lei

Recent, costurile au înregistrat o creștere semnificativă la nivelul tuturor produselor alimentare, punându-i pe români în situația dificilă de a face față acestor majorări, mai ales înainte de sărbători, când achizițiile sunt numeroase.

O legumă extrem de populară și folosită în mod intens, și anume ceapa, a suferit ajustări semnificative ale prețurilor. Prețul acesteia a crescut de până la trei ori în unele puncte de vânzare. Deși aparent disponibilă în orice magazin, există o criză în țară din cauza efectelor secetei asupra culturilor.

În prezent, țări precum Maroc, Turcia și India au luat măsuri drastice, inclusiv blocarea exporturilor, pentru a satisface cererea internă de ceapă. Importanța acestui aspect este subliniată și mai mult de situația în care, în unele țări, cum ar fi Filipine, prețul unui kilogram de ceapă depășește costul unui kilogram de carne.

În ceea ce privește România, dependența de importuri este în creștere constantă. Producția internă de ceapă a scăzut de la an la an, ajungând la doar 263.000 de tone în 2022, în comparație cu nivelul de 370.000 de tone înregistrat în 2020.

Prețul unei kilograme de ceapă a atins cote neașteptate, ajungând la 6 lei în piețe și magazine. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anul anterior, când prețul era de doar 2 lei pe kilogram. De menționat că ceapa roșie este în prezent cea mai scumpă, cu un preț de 10 lei pe kilogram.

Ceapa, având cerințe ridicate în ceea ce privește apă și condiții speciale de depozitare, se confruntă în România nu doar cu deficitul de apă pentru irigații, ci și cu lipsa depozitelor specializate necesare pentru păstrarea acestei legume esențiale pe tot parcursul anului.

În luna noiembrie, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere semnificativă, situându-se la 6,72%, față de nivelul înregistrat în octombrie de 8,07%. Această evoluție a fost influențată de creșterea prețurilor la mărfurile alimentare cu 6,84%, la cele nealimentare cu 5,08%, și la servicii cu 11,18%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

„Indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2023 a fost 99,99%. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022) a fost 6,3%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie 2022 a fost 6,7%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2022 – noiembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2021 – noiembrie 2022) a fost 11,2%”, precizează INS.

Potrivit sursei menționate, în luna noiembrie 2023, indicele armonizat al prețurilor de consum a înregistrat o valoare de 99,90%, comparativ cu luna octombrie 2023. Rata anuală a inflației în aceeași perioadă, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a atins 6,9%.

Citește și: Prețul pentru trei mici și un suc la Târgul de Crăciun din Capitală, o mică avere! Cât a plătit un tânăr bucureștean pentru câteva înghițituri: ”Făceam 3 grătare cu banii ăia”

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!