Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului. Cum și când trebuie consumate pentru beneficii

Ceapa și usturoiul verde sunt la mare căutare, mai ales primăvara, când dietele devin mai sănătoase și mai bogate în vitamine provenite de la fructe, legume, plante și semințe. Totuși consumate necorespunzător, ele pot dăuna organismului mai mult decât aduce beneficii.
Alina Costache
19 apr. 2024, 15:02
Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului. Cum și când trebuie consumate pentru beneficii
Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului. Cum și când trebuie consumate pentru beneficii

În special primăvara, ceapa și usturoiul verde sunt la mare căutare. Aceste legume sunt sănătoase și pot contribui la stare de bine a organismului, însă doar dacă sunt consumate corespunzător.

Citește și: Postul Paştelui 2024. Chiftele indiene cu ceapă, reţetă delicioasă pentru weekend

Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului

În ciuda beneficiilor pe care le au ceapa și usturoiul verde, puțini știu că acestea pot deveni periculoase dacă sunt curățate și lăsate să stea câteva ore înainte de a fi consumate. Ele sunt genul de legume ce trebuie consumate în stare proaspătă, cât mai rapid după curățare.

Cercetătorii au descoperit că în momentul în care sunt tăiate și curățate, ceapa și usturoiul „absorb” bacteriile și virușii din mediul înconjurător. Astfel, în cazul în care ceapa și usturoiul nu sunt consumate la masa cea mai apropiată, trebuie aruncate. Acestea nu se păstrează pentru o altă masă ori chiar pentru a doua zi, deoarece devin deosebit de periculoase pentru organism, chiar dacă sunt ținute în frigider.

Dacă sunt consumate mai târziu, ceapa și usturoiul pot provoca infecții stomacale din cauza excesului de secreție biliară și chiar intoxicații puternice. Dacă, însă, sunt consumate imediat după curățare, pot oferi multe și importante beneficii.

Proprietăți ceapă verde 

Îmbunătățește vederea

Ceapa verde conține carotenoide, inclusiv vitamina A, luteină și zeaxantină, elemente ce au un rol foarte important pentru a menține ochii sănătoși.

Aliat în dietă

Ceapa verde are un conținut scăzut de calorii, dar și un aport ridicat de nutrienți, motiv pentru care aceasta este indicată în dietele de slăbit. Ceapa verde oferă, de asemenea, 10% din necesarul zilnic de fibre care ajută digestia și oferă sațietate.

Ajută la creșterea imunității

Printre multiplele beneficii aduse de consumul de ceapă verde se numără și acela că ajută la creșterea imunității.

Sănătatea oaselor

Ceapa verde conține vitaminele C și K, substanțe ce oferă multe beneficii pentru sănătatea oasoasă. Vitamina C ajută la sintetizarea colagenului care menține oasele puternice, în timp ce vitamina K ajută organismul să utilizeze calciul necesar pentru menținerea densității osoase.

Sănătatea și frumusețea pielii

Ceapa verde este ideală şi pentru cei care au afecţiuni dermatologice, ca urmare a efectului detoxifiant puternic adus de cantitatea mare de sulf.

Proprietăți usturoi

Detoxofiere

Consumul de usturoi verde poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism. În doze mari, compușii cu sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele.

Poate reduce tensiunea arterială

Bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, sunt printre cele mai grave afecțiuni, iar tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori motori ai acestor boli. Studiile efectuate de cercetători au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu valori crescute.

Poate preveni apariția bolilor neurologice

Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative. S-a demonstrat, potrivit studiilor, că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, precum și că reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială ridicată. Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demență.

Citește și: Salată de primăvară cu ridichi și ceapă verde! O rețetă simplă și delicioasă de care te vei îndrăgosti

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cinci zodii au parte de schimbări radicale și noroc major. Din 15 iulie primesc tot ce își doresc, bogății, relații noi și succes garantat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Coaliția va discuta calendarul alegerilor prezidențiale joi la ora 9:00
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?