Ceapa verde este bogată în substanțe nutritive, iar dacă este depozitată corespunzător, acestea pot fi păstrate mult timp. Iată o modalitate pe cât de eficientă pe atât de simplă, de a menține ceapa verde pentru iarnă, la fel de proaspătă, suculentă și aromată ca și în timpul primăverii și verii.
Aveți nevoie de ceapă verde și de una sau mai multe sticle de plastic de tip PET, de preferință cu gura largă.
1. Curățați și spălați foarte bine ceapa verde și lăsați-o puțin să se scurgă.
2. Tăiați ceapa mărunt sau în felii, așa cum obișnuiți să o utilizați în mâncărurile dumneavoastră.
3. Transferați ceapa verde tăiată mărunt în recipiente, fără a o presa.
4. După ce ați umplut recipientele, închideți-le bine cu capace și depozitați-le în congelator.
Când aveți nevoie de ceapă verde, puteți scoate câtă cantitate doriți și să o utilizați în preparatele culinare.
În special primăvara, ceapa și usturoiul verde sunt la mare căutare. Aceste legume sunt sănătoase și pot contribui la stare de bine a organismului, însă doar dacă sunt consumate corespunzător.
Citește și: Postul Paştelui 2024. Chiftele indiene cu ceapă, reţetă delicioasă pentru weekend
În ciuda beneficiilor pe care le au ceapa și usturoiul verde, puțini știu că acestea pot deveni periculoase dacă sunt curățate și lăsate să stea câteva ore înainte de a fi consumate. Ele sunt genul de legume ce trebuie consumate în stare proaspătă, cât mai rapid după curățare.
Cercetătorii au descoperit că în momentul în care sunt tăiate și curățate, ceapa și usturoiul „absorb” bacteriile și virușii din mediul înconjurător. Astfel, în cazul în care ceapa și usturoiul nu sunt consumate la masa cea mai apropiată, trebuie aruncate. Acestea nu se păstrează pentru o altă masă ori chiar pentru a doua zi, deoarece devin deosebit de periculoase pentru organism, chiar dacă sunt ținute în frigider.
Dacă sunt consumate mai târziu, ceapa și usturoiul pot provoca infecții stomacale din cauza excesului de secreție biliară și chiar intoxicații puternice. Dacă, însă, sunt consumate imediat după curățare, pot oferi multe și importante beneficii.
Îmbunătățește vederea
Ceapa verde conține carotenoide, inclusiv vitamina A, luteină și zeaxantină, elemente ce au un rol foarte important pentru a menține ochii sănătoși.
Aliat în dietă
Ceapa verde are un conținut scăzut de calorii, dar și un aport ridicat de nutrienți, motiv pentru care aceasta este indicată în dietele de slăbit. Ceapa verde oferă, de asemenea, 10% din necesarul zilnic de fibre care ajută digestia și oferă sațietate.
Ajută la creșterea imunității
Printre multiplele beneficii aduse de consumul de ceapă verde se numără și acela că ajută la creșterea imunității.
Sănătatea oaselor
Ceapa verde conține vitaminele C și K, substanțe ce oferă multe beneficii pentru sănătatea oasoasă. Vitamina C ajută la sintetizarea colagenului care menține oasele puternice, în timp ce vitamina K ajută organismul să utilizeze calciul necesar pentru menținerea densității osoase.
Sănătatea și frumusețea pielii
Ceapa verde este ideală şi pentru cei care au afecţiuni dermatologice, ca urmare a efectului detoxifiant puternic adus de cantitatea mare de sulf.
Detoxofiere
Consumul de usturoi verde poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism. În doze mari, compușii cu sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele.
Poate reduce tensiunea arterială
Bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, sunt printre cele mai grave afecțiuni, iar tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori motori ai acestor boli. Studiile efectuate de cercetători au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu valori crescute.
Poate preveni apariția bolilor neurologice
Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative. S-a demonstrat, potrivit studiilor, că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, precum și că reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială ridicată. Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demență.
Citește și: Salată de primăvară cu ridichi și ceapă verde! O rețetă simplă și delicioasă de care te vei îndrăgosti