Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi consilierul prezidenţial Iulian Fota au discutat pentru un timp în contradictoriu pe tema deciziilor luate în CSAT despre care ministrul Apărării a arătat că nu au fost adoptate în funcţie de resursele financiare, precum şi pe tema strategiei naţionale de apărare, relatează Mediafax.
Dobriţoiu a spus că documentul nu a fost transmis Parlamentului în termenul prevăzut de lege şi conţine sintagma „interes naţional” la singular, fapt care contravine prevederilor Constituţiei.
Discursul ministrului Apărării a fost întrerupt din sală de Fota care, ridicându-se în picioare, l-a întrebat dacă a citit strategia de apărare. Consilierul prezidenţial a precizat că documentul a fost transmis în primele şase luni de mandat ale preşedintelui.
Fota l-a criticat pe Dobriţoiu că nu a venit în schimb cu un punct de vedere alternativ la strategia naţională de apărare.
„Noi avem un document, bun sau rău, dumneavoastră veniţi numai cu vorbe”, i-a spus Fota lui Dobriţoiu.
Consilierul prezidenţial l-a acuzat pe Corneliu Dobriţoiu că în discursul său a atacat instituţii, cum ar fi CSAT. „Eu mă lupt cu dumneavoastră, nu cu MApN. Nu loviţi în CSAT sau în alte instituţii”, i-a spus Fota.
Ulterior, consilierul prezidenţial a spus că nu poate să accepte să participe la o dezbatere în care ministrul Apărării a venit „numai cu minciuni” şi politizează discuţiile.
După schimbul de replici, cei doi au părăsit Aula Academiei în care avea loc dezbaterea „Securitate naţională în societatea bazată pe cunoaştere. Intelligence, cunoaştere strategică şi decizie”.
La ieşirea din clădirea Academiei Române, cei doi s-au acuzat reciproc prin intermediul presei pe tema celor două subiecte, ministrul Apărării calificând, în cele din urmă, strategia naţională de securitate drept „muzică lăutărească”.
Întrebat cine este lăutarul, el a răspuns că este acela care a redactat documentul.
La rândul său, consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat, la ieşirea din Aula Academiei, că problematica securităţii naţionale este prea importantă pentru a fi abordată într-o manieră ipocrită şi cu foarte multe minciuni.
„Ministrul în această sală a spus foarte multe minciuni, ceea ce nu văd de ce le foloseşte. Avem suficiente elemente, le putem discuta, a avut foarte multă deschidere din partea noastră, deci sunt chestiuni profesionale. De ce e nevoie să folosim minciuna? E un tip de ipocrizie pe care eu nu-l mai suport. Nu-l mai accept„, a spus, revoltat, Iulian Fota.
El a criticat „atacul la CSAT”. „Vorbesc despre lucruri care s-au spus şi care sunt false. Ori dânsul nu cunoaşte bine ceea ce s-a făcut, ori le foloseşte intenţionat„, a arătat acesta.
Fota a mai spus că ministrul Apărării a făcut şi lucruri bune, pe care personal le-a apreciat şi le-a susţinut, adăugând că, în prezent, este prea multă minciună şi prea multă ipocrizie pe zona de securitate naţională.