Chiar dacă istoria ceasului mecanic datează din anii 1500, tehnologia modernă a sfidat trecutul ca în multe alte cazuri. Sute de ani de tradiţie a ceasului mecanic au suferit criza quartzului. Ignorând această problematică moda a investit foarte multe soluţii doar la nivelul “ambalajului”. Designul în general este un factor important la nivelul stilului, dar a ignora tipul de mecanism în alegerea ceasului e ca şi cum ţi-ai alege maşina în funcţie de vopseaua metalizată.
Ceasul mecanic
Fiecare element mecanic pare plictisitor, dar împreună creează o armonie. Ceasul mecanic este format din roţi dinţate, pinioane, arcuri, pârghii, şuruburi, came şi alte elemente de acest fel care te duc cu gândul la atelierul minuscul al unui ceasornicar din alte vremuri. Adică doar elemente mecanice, care se învart, oscilează, balansează astfel încât indicatoarele să ne arate ora exactă.
În funcţie de modul în care arcul principal, adică sursa de energie a mecanismului, este tensionat, ceasurile mecanice pot fi cu întoarcere manuală sau automatice. La ceasurile manuale arcul este tensionat de cel care poartă ceasul prin rotirea cheiţei ceasului. La cele automatice arcul este tensionat de un sector de disc numit rotor, care se roteşte datorită greutăţii sale şi a inerţiei. Cu alte cuvinte, atunci cand mişcăm mâna, în interior rotorul se învârte armând astfel arcul principal al ceasului.
Citeşte tot articolul pe StilMasculin.ro