Astfel, în cursul anului 2017, Ceasul Apocalipsei va indica ora 11:57:30, sugerând că suntem la doar 2 minute și jumătate distanță de distrugerea civilizației umane.
În acest an, Ceasul Apocalipsei se află cel mai aproape de fatidica oră 12:00:00 din ultimii 64 de ani. În 1953 oamenii de știință au fixat ora la 11:58:00 după ce atât SUA cât și URSS testaseră cu succes bombe cu hidrogen.
„Să nu ne facem iluzii, acest an va fi unul dificil”, a declarat Rachel Bronson, director executiv al Bulletin of the Atomic Scientists, după ce a fost anunțată joi noua oră a Ceasului Apocalipsei.
Înainte de anunț, organizația Bulletin of Atomic Scientists a precizat că factorii care au determinat apropierea cu încă 30 de secunde de sfârșitul lumii includ „emergența naționalismului strident la nivel global, comentariile făcute de președintele Donald Trump cu privire la armamentul nuclear și la schimbările climatice, un peisaj al securității globale din ce în ce mai întunecat și o nepăsare din ce în ce mai generalizată în fața expertizelor științifice”.
Înainte de această modificare, Ceasul Apocalipsei nu a mai fost modificat din anul 2015, când minutarul a avansat cu 2 minute spre miezul nopții, indicând ora 11:57:00.
Decizia de a da și mai aproape ceasul de sfârșit a fost anunțată la National Press Club. Printre cei care au participat la anunțul de joi se numără fostul ambasador al SUA la ONU Thomas R. Pickering și Sharon Squassoni de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Un eveniment simultan a fost organizat la Universitatea Stanford cu participarea guvernatorului de California, democratul Jerry Brown, a fostului secretar de stat George Schultz și a fostului ministru al apărării William Perry.
Creat în 1947, Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) a fost conceput de oamenii de știință care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul ce a produs primele arme nucleare). Inițial considerat un indicator al probabilității de producere a unui conflict nuclear, Ceasul Apocalipsei reprezintă în prezent și alte amenințări, printre care schimbările climatice, armele biologice și amenințările cibernetice.