Întâiul fiu al poporului îi recompensa din plin pe cei care îi lăudau munca, dar era generos şi cu cei care îl criticau, potrivit România TV. Iată ce scrie într-un ordin special al PCR: „Ţinând seama că unii dintre scriitorii pensionari au avut merite deosebite în dezvoltarea culturii şi au vârste înaintate sau sunt suferinzi, supunem aprobării propunerea privind majorarea pensiilor pentru limită de vârstă unui număr de 28 de membri ai Uniunii scriitorilor„.
Dovadă a faptului că Nicolae Ceauşescu dorea să-i atragă de partea sa şi pe critici este şi faptul că pe lista celor care primeau pensii uriaşe de la stat era şi Constantin Noica, un cunoscut adversar al comunismului. Filozoful avea o pensie de 4.208 lei.
Lista celor propuşi pentru pensii mai mari era deschisă însă de fostul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Mihai Beniuc. Poetul era celebru pentru odele dedicate cuplului Ceauşescu.
Mihail Sadoveanu a fost catalogat în perioada ceauşistă drept un mare scriitor, iar urmaşii săi au beneficiat de protecţie financiară din partea Partidului Comunist Român. Astfel, Valeria Sadoveanu, cea de-a doua nevastă a scriitorului a încasat o pensie imensă – aproape 4.000 de lei. Chiar şi Profira Sadoveanu, unul dintre cei 11 copii ai scriitorului, a fost recompensată cu o pensie de 3.500 de lei pe lună.
CITEŞTE ŞI: Mituri despre Nicolae Ceauşescu, DĂRÂMATE. Cum se comporta în intimitate şi cum o trata de fapt pe Elena