„CEDCD a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în vederea tragerii la răspundere și a sancționării autorităților responsabile pentru discriminare. Prin pasivitate și măsuri abuzive, acestea au făcut posibilă situația revoltătoare de la Pitești”, se arată într-un comunicat al CEDCD transmis vineri AGERPRES.
Președintele CEDCD, Mădălina Turza, a declarat că pentru situația de la Pitești se fac deopotrivă vinovați reprezentanții Școlii Generale ”I.L. Caragiale”, ai IȘJ Argeș și „părinții instigatori”.
„Deși MENCȘ și MMFPS au condamnat public astfel de comportamente abuzive la adresa copiilor cu dizabilități, considerăm că toți actorii implicați trebuie să suporte consecințele legii, în paralel cu identificarea unor măsuri urgente de remediere și repunere în drepturi a elevului din Pitești”, a precizat Turza.
Elevii unei clase de a VII-a de la Școala 16 din Pitești au refuzat timp de trei zile să intre la ore, afirmând că nu se simt în siguranță din cauza colegului lor cu probleme medicale, care i-ar fi amenințat în repetate rânduri cu acte de violență. Protestul copiilor a fost susținut și de părinți și a încetat pe 20 octombrie, după o serie de demersuri făcute de reprezentanții tuturor instituțiilor abilitate.
„După o analiză a tuturor informațiilor legate de acest caz și după consultarea părinților elevului, s-a convenit ca acesta să efectueze în zilele următoare un consult medical de specialitate, urmând ca, pe parcursul acestei perioade, să beneficieze de scutire medicală de la orele de curs. Numai după realizarea acestor investigații medicale, coroborate cu rezultatele evaluărilor psihologice, specialiștii vor putea stabili dacă elevul își va putea continua studiile în învățământul de masă sau se va apela la o altă formă de învățământ, respectiv învățământul special sau învățământul la domiciliu”, preciza pe 20 octombrie Prefectura Argeș.
CEDCD a anunțat, pe 21 octombrie, că a depus o plângere penală în acest caz. „CEDCD a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru infracțiunile de șantaj și incitare la ură sau discriminare, conform prevederilor Codului penal, împotriva a patru părinți care au înțeles să își folosească propriii copii și colegii acestora ca instrumente de ură împotriva unui copil cu dizabilități”, informa CEDCD.
O echipă formată din reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Muncii s-a deplasat, luni, la Pitești, pentru a face verificări în acest caz.
Ministerul Educației a anunțat, marți, că a solicitat IȘJ Argeș o monitorizare permanentă a evoluției elevului de la Școala gimnazială „I. L. Caragiale” din Pitești și implicarea necondiționată pentru integrarea acestuia.