CEDO a acordat în 2016 despăgubiri de 4,1 milioane de euro împotriva României, aproape la jumătate faţă de 2015

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acordat, prin deciziile adoptate în 2016, despăgubiri în sumă totală de 4,1 milioane de euro reclamanților care au dat în judecată statul român, o valoare de aproape două ori mai mică decât în dosarele soluționate în 2015, potrivit celui de-al 10-lea raport anual al Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, făcut public miercuri, cu privire la supravegherea punerii în executare a hotărârilor și deciziilor CEDO.
Romania TV
05 apr. 2017, 17:39
CEDO a acordat în 2016 despăgubiri de 4,1 milioane de euro împotriva României, aproape la jumătate faţă de 2015

În conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul Miniștrilor este responsabil cu supervizarea punerii în execuție a hotărârilor și deciziilor CEDO de către statele respective.

Potrivit comunicatului organizației paneuropene, eforturile depuse pentru ducerea la îndeplinire a procesului de punere în executare a deciziilor s-au tradus încă o dată printr-un număr record de cazuri închise în 2016, 2.066 față de 1.537 în anul anterior, la nivelul tuturor statelor membre ale Consiliului Europei.

Numeroase cazuri închise se referă la probleme structurale de lungă durată, mai ales controlul forțelor de securitate, prevenirea relelor tratamente împotriva persoanelor private de libertate, precum și eficacitatea puterii judiciare (în special durata excesivă a procedurilor judiciare).

Potrivit raportului, Curtea de la Strasbourg a acordat despăgubiri totale de 4.104.685 de euro ca ‘satisfacție echitabilă’ în dosarele referitoare la România, în scădere față de valoarea totală de 7.940.726 de euro în 2015.

Turcia este statul împotriva căruia s-au dictat cele mai mari despăgubiri totale (aproape 20,5 milioane de euro), urmată de Italia (15,1 milioane), Rusia (7,3 milioane), Grecia (4,1 milioane) și Ungaria (3,3 milioane).

Conform aceluiași raport, România a înregistrat și o reducere a numărului de decizii ce își așteaptă încă punerea în executare: 588 de cazuri la sfârșitul lui 2016, comparativ cu 652 în 2015.

Statele cu cele mai numeroase cazuri înregistrate în 2016 au fost Rusia (283), România (151), Grecia (121), Turcia (114) și Ucraina (99), în timp ce țările care au închis cele mai multe cazuri în 2016 au fost Turcia (274), Slovenia (265), Rusia (261), România (214) și Polonia (170).

Totodată, România s-a aflat în 2016 pe locul al 7-lea în ce privește numărul cazurilor plasate sub supervizare întărită, reprezentând 5% din totalul acestora.

Raportul arată de asemenea o nouă diminuare a numărului total de decizii ce așteaptă să fie puse în executare la nivelul statelor membre, care a scăzut sub pragul de 10.000 (9.941) pentru prima oară după 2010. La sfârșitul lui 2015, această cifră era de 10.652.

Deși aceste rezultate ilustrează impactul pozitiv al eforturilor depuse pentru garantarea eficacității pe termen lung a sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, există în continuare provocări legate mai ales de punerea în executare a deciziilor ce țin de probleme structurale majore sau relative la alte chestiuni complexe, ca de pildă atunci când se dovedește dificilă găsirea unui acord la nivel național cu privire la calea de urmat, menționează comunicatului Comitetului Miniștrilor.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Arsenal ilegal descoperit în locuința unui pensionar din Tulcea
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'