CEDO a acordat în 2016 despăgubiri de 4,1 milioane de euro împotriva României, aproape la jumătate faţă de 2015

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acordat, prin deciziile adoptate în 2016, despăgubiri în sumă totală de 4,1 milioane de euro reclamanților care au dat în judecată statul român, o valoare de aproape două ori mai mică decât în dosarele soluționate în 2015, potrivit celui de-al 10-lea raport anual al Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, făcut public miercuri, cu privire la supravegherea punerii în executare a hotărârilor și deciziilor CEDO.
Romania TV
05 apr. 2017, 17:39
CEDO a acordat în 2016 despăgubiri de 4,1 milioane de euro împotriva României, aproape la jumătate faţă de 2015

În conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul Miniștrilor este responsabil cu supervizarea punerii în execuție a hotărârilor și deciziilor CEDO de către statele respective.

Potrivit comunicatului organizației paneuropene, eforturile depuse pentru ducerea la îndeplinire a procesului de punere în executare a deciziilor s-au tradus încă o dată printr-un număr record de cazuri închise în 2016, 2.066 față de 1.537 în anul anterior, la nivelul tuturor statelor membre ale Consiliului Europei.

Numeroase cazuri închise se referă la probleme structurale de lungă durată, mai ales controlul forțelor de securitate, prevenirea relelor tratamente împotriva persoanelor private de libertate, precum și eficacitatea puterii judiciare (în special durata excesivă a procedurilor judiciare).

Potrivit raportului, Curtea de la Strasbourg a acordat despăgubiri totale de 4.104.685 de euro ca ‘satisfacție echitabilă’ în dosarele referitoare la România, în scădere față de valoarea totală de 7.940.726 de euro în 2015.

Turcia este statul împotriva căruia s-au dictat cele mai mari despăgubiri totale (aproape 20,5 milioane de euro), urmată de Italia (15,1 milioane), Rusia (7,3 milioane), Grecia (4,1 milioane) și Ungaria (3,3 milioane).

Conform aceluiași raport, România a înregistrat și o reducere a numărului de decizii ce își așteaptă încă punerea în executare: 588 de cazuri la sfârșitul lui 2016, comparativ cu 652 în 2015.

Statele cu cele mai numeroase cazuri înregistrate în 2016 au fost Rusia (283), România (151), Grecia (121), Turcia (114) și Ucraina (99), în timp ce țările care au închis cele mai multe cazuri în 2016 au fost Turcia (274), Slovenia (265), Rusia (261), România (214) și Polonia (170).

Totodată, România s-a aflat în 2016 pe locul al 7-lea în ce privește numărul cazurilor plasate sub supervizare întărită, reprezentând 5% din totalul acestora.

Raportul arată de asemenea o nouă diminuare a numărului total de decizii ce așteaptă să fie puse în executare la nivelul statelor membre, care a scăzut sub pragul de 10.000 (9.941) pentru prima oară după 2010. La sfârșitul lui 2015, această cifră era de 10.652.

Deși aceste rezultate ilustrează impactul pozitiv al eforturilor depuse pentru garantarea eficacității pe termen lung a sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, există în continuare provocări legate mai ales de punerea în executare a deciziilor ce țin de probleme structurale majore sau relative la alte chestiuni complexe, ca de pildă atunci când se dovedește dificilă găsirea unui acord la nivel național cu privire la calea de urmat, menționează comunicatului Comitetului Miniștrilor.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Peste 1,1 milione de români s-au prezentat la vot. Update
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy