Potrivit unui bancher implicat în tranzacţie, obligaţiunile cu scadenţa la 10 ani vor avea un randament de 160 puncte de bază peste mid-swap (indicatorul de dobândă la euro pe pieţele internaţionale). Barclays Capital, Ceska Sporitelna AS, Societe Generale SA şi UniCredit SpA vor intermedia tranzacţia, care ar urma să fie finalizată luni, a precizat sursa care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Comparativ, la ultima emisiune de obligaţiuni internaţionale, în luna aprilie 2010 Cehia a strâns două miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni cu un randament de 105 puncte de bază peste mid-swap.
‘Politica fiscală ortodoxă a Cehiei rămâne un avantaj comparativ cu alte ţări din regiune’, a declarat analistul Royal Bank of Scotland Group Plc, David Petitcolin.
Ministerul ceh de Finanţe a angajat bancheri care să se ocupe de o emisiune de obligaţiuni internaţionale şi în luna iulie a anului trecut pentru ca ulterior să decidă să amâne tranzacţia după ce îngrijorările referitoare la criza datoriilor din zona euro au condus la creştere costurilor cu împrumuturile în întreaga Europă.
Între timp, credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default – CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Cehiei a scăzut de la 202 puncte de bază în data de 25 noiembrie 2011 până la 137 puncte de bază în data de 17 februarie 2012.
La finele lunii trecute, România a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe piaţa din SUA, cu scadenţa la 10 ani şi un randament de 6,875%.