Potrivit anchetatorilor, în perioada 2022 – 2023, agenţii de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului de Poliţie de Frontieră Calafat ar fi solicitat, în mod repetat, mici sume de bani, dar şi produse de la şoferii care tranzitau punctul şi care transportau mărfuri, sume din care ulterior ar fi dat şi superiorilor.
Cinci euro, taxă fixă, pentru fiecare maşină care trecea, conform Observator, iar pe la vama Calafat treceau în 24 de ore aproximativ 4.000 de autovehicule și camioane. Potrivit sursei citate, la final de tură fiecare agent pleca acasă cu cel puţin 500 de euro. Asta înseamnă în jur de 7.500 euro pe lună. Practic, fiecare agent se alegea cu un bonus lunar echivalent cu încă 3-7 salarii încasate de la statul român. Nu se refuzau de la șoferi nici alte „mici atenții” precum ţigări și parfumuri.
Decizia de arestare preventivă dată de Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore.
În timpul perchezițiilor, autoritățile au descoperit o sumă totală de 140.000 de euro și 70.000 de lei. Vameșii erau sub atenția anchetatorilor încă din 2022, iar rețeaua infracțională a ieșit la iveală în urma unui denunț. Un număr de 22 de polițiști au fost reținuți sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu. Din cauza supraaglomerării centrului de arest al Inspectoratului de Poliție Dolj, unii dintre acești polițiști au fost transferați în Gorj. Șoferii care tranzitează frontiera sunt bine conștienți de funcționarea traseului mitei.
Operațiunile de percheziție au inclus și vama Sculeni, la granița cu Republica Moldova. Doi dintre polițiști au fost aduși direct la audieri de la locul de muncă, în timp ce alții au fost ridicați de forțele speciale chiar din locuințele lor. Șeful Punctului de trecere a frontierei se află printre suspecții implicați în această anchetă.
„Ancheta vizează infracţiuni de corupţie. Ar fi vorba de o serie de infracţiuni de luare de mită sau de abuz în serviciu. Nu avem încă acces la dosar”, a explicat Ovidiu Bulgariu, avocat.