„Veți risca închisoarea dacă vă încălziți până la 20 de grad în loc de 19 în această iarnă? Dacă gazul se epuizează în timpul sezonului rece, Confederația Elveţiană ar putea să fie măsuri în această direcție. În clădirile încălzite cu gaz, temperatura interioară nu trebuie să depășească 19 grade , apa caldă nu mai poate fi încălzită la mai mult de 60 de grade, iar caloriferele sau corturile cu aer cald ar fi interzise. Saunele și piscinele ar trebui să rămână oprite.
Cei care încalcă regulile guvernamentale riscă amendă sau chiar închisoare! Încălcarea intenționată a hotărârilor ar putea duce la o pedeapsă până la trei ani de închisoare. Chiar și în cazul încălcării prin neglijență a măsurilor este posibil ca o persoană să fie amendată„, scrie cotidianul elveţian Blick.
Citeşte şi Vladimir Putin amenință Europa cu oprirea livrărilor de energie. „Lasă-i să se îmbrace!”
Aceste sancţiuni sunt prevăzute în Legea federală privind aprovizionarea economică a țărilor, la care Departamentul de Economie (DEF) se referă în mod explicit într-un document oficial.
Posibile verificări la fața locului
Riscă Elveţia o vânătoare de vrăjitoare în legătură cu oamenii care sunt prea lacomi de energie? „Nu suntem un stat polițienesc„, a asigurat ministrul Economiei, Guy Parmelin, în cadrul conferinței de presă a Consiliului Federal. Poliția nu vine acasă la toată lumea pentru a măsura căldura, dar pot fi făcute totuşi verificări la fața locului.
Controalele nu sunt exclud mai ales dacă cineva este denunțat de un vecin nemulțumit sau de un justiţiar de cartier. În aceste cazuri, cine se încălzește la 20 de grade în loc de 19 se poate aștepta la o amendă. Purtătorul de cuvânt al DEF confirmă acest lucru, cel puțin „dacă încălcarea hotărârii privind căldura a fost semnalată și verificată și ar putea fi apoi dovedită”.