În urma audierilor de la DNA Timișoara, care s-au încheiat în jurul orei 1.00, în noaptea de marți spre miercuri, cei doi foști manageri ai UCM Reșița au fost reținuți pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni, potrivit Mediafax.
Adrian Chebuțiu și-a susținut nevinovăția în fața procurorilor DNA, în timpul audierilor, afirmând că toate operațiunile financiare din cadrul UCM Reșița au fost făcute cu acordul Adunării Generale a Acționarilor.
Miercuri, Adrian Preda și Adrian Chebuțiu vor fi duşi la Tribunalul Timiș cu propunerea de arestare preventivă.
De asemenea, contabila Laura Truți, audiată şi ea alături de cei doi foşti manageri, a primit interdicția de a părăsi țara.
Cei doi foști manageri ai UCM Reșița Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost ridicați, marți dimineață, de procurorii DNA Timișoara, în urma mai multor percheziţii în Reșița și Timișoara.
Conform unui comunicat de presă transmis marți de DNA, procurorii anticorupție din Timișoara „desfășoară cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani, asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni”.
Procurorii DNA mai precizau că în acest dosar, în care marţi au fost făcute opt percheziții în județele Timiș și Caraș-Severin, prejudiciul depășește zece milioane de euro.
Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost condamnați la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reșița a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA. Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conținâd obligații fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare – nu erau funcționale și erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupție spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Chebuțiu și Preda au fost condamnați în prima instanță la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la șapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.