În topul deputaților activi în 2019 se află Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, cu 563 de luări de cuvânt în 37 de ședințe de plen. Iordache a semnat pentru 20 de propuneri de lege, două dintre acestea fiind promulgate, informează sursa citată.
Un alt politician activ este liderul de grup al PNL, Florin Roman, care s-a adresat plenului Parlamentului de 105 ori în 58 de ședințe. Roman a inițiat 78 de proiecte normative, 7 dintre acestea devenind legi. Roman a adresat 219 întrebări Guvernului în 2019 și a semnat pentru moțiunile de cenzură împotriva Executivului PSD.
Printre cei mai puțin activi se numără deputatul de Galați Eugen Durbacă (afiliat grupului PRO Europa). Acesta nu a luat cuvântul de când a depus jurământul de preluare a mandatului, dar a semnat pentru 11 propuneri legislative. Un alt deputat care a luat cuvântul doar la depunerea jurământului de parlamentar este Nicolae Bănicioiu (afiliat grupului PRO Europa). Bănicioiu a semnat 8 proiecte legislative. Durbacă și Bănicioiu au semnat au semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.
Din grupul PSD, activă a fost Carmen Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților (425 de luări de cuvânt în 26 de ședințe de plen, prezidând mai multe dintre ele). În partea inactivă a topului se află deputatul de Constanța Radu Babuș, vicelider grup PSD, care nu a luat cuvântul în 2019.
Din grupul PNL, actualul vicepremier Raluca Turcan a vorbit de la tribuna Parlamentului de 64 de ori în 43 de ședințe de plen ale Camerei Deputaților și a ședințelor comune din Parlament. În schimb, deputatul de Diaspora Mihai Alexandru Voicu nu a luat cuvântul în ședințele Parlamentului. Acesta este inițiator a trei proiecte de lege și semnatar a două moțiuni de cenzură dar și patru moțiuni simple.
La grupul PRO Europa, liderul Victor Ponta, a luat cuvântul de 22 de ori în 13 ședințe parlamentare și este inițiator a opt propuneri legislative, dintre care una a fost promulgată. Mai puțin activ în plen a fost Sorin Cîmpeanu, care a vorbit într-o singură ședință din acest an – un minut și 14 secunde, cu ocazia dezbaterilor politice cu tema „Stopaţi schimbările dăunătoare din învăţământul românesc”.
Liderul grupului USR, Stelian Ion, a luat cuvântul de 55 de ori în 33 de ședințe ale Parlamentului. Pe de altă parte, Alin Ionuț Arsu, deputatul care l-a înlocuit pe actualul europarlamentar USR Cristian Ghinea, a luat cuvântul o singută dată, în plenul Camerei Deputaților din iunie 2019, când a depus jurământul.
În grupul ALDE, Varujan Vosganian este cel mai vocal deputat, a luat cuvântul de 31 de ori în 23 de ședințe de plen. Deloc vizibil în Parlament, Mihai Doru Oprișcan a luat cuvântul doar la depunerea jurământului. Oprișcan a fost ales pe listele PNL dar și-a dat demisia în martie 2018 pentru ca în luna iunie a aceluiași an să se înscrie în ALDE.
Din grupul neafiliaților, parlamentarul de Prahova Grațiela Gavrilescu, fost ministru ALDE, nu a vorbit niciun minut în ședințele de plen de anul acesta. În schimb, Gavrilescu, care este acum deputat neafiliat, s-a semnat pe cinci inițiative legislative, dintre care două au fost promulgate.
La Senat, Cel mai vizibil senator în 2019 a fost Mihai Goțiu, parlamentar de Cluj, care luat cuvântul în 50 de ședințe de plen. Goțiu a semnat pentru 40 de inițiative legislative și a adresat 53 de întrebări și 23 de interpelări Guvernului. Printre cei mai puțin activi parlamentari din Senat se află parlamentarul ALDE de Brăila Mihai Ruse, care nu a luat cuvântul anul acesta și nici nu a avut interpelări sau întrebări adresate Executivului.
În grupul PSD din Senat, cel mai activ a fost Șerban Nicolae, care a luat cuvântul în 34 de ședințe. De cealaltă parte, fostul ministru al Culturii, Daniel Breaz, a vorbit într-o singură ședință a plenului Senatului.
În grupul PNL, senatorul de București Florin Cîțu a fost cel mai activ în declarațiile din plen, luând cuvântul în 35 de ședințe. Fostul lider de grup de asemenea a semnat pentru 12 inițiative legislative, dintre care una a devenit lege în vigoare. Pe de altă parte, senatorii PNL Iulian Dumitrescu și Leon Dănăilă nu s-au prezentat la microfon în nicio ședință de plen din anul care se încheie.
În grupul USR, un senator activ a fost liderul de grup, Adrian Wiener, care a luat cuvântul în 29 de ședințe de plen. În schimb, senatoarea Ramona-Nicoleta Dinu nu a luat cuvântul în nicio ședință de plen a Senatului din 2019.
Aflat printre senatorii fără grup parlamentar, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a luat cuvântul la 16 ședințe de plen de anul acesta. Tăriceanu a semnat pentru cinci propuneri legislative, dintre care la două este singurul inițiator. De asemenea, acesta a semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.
Printre senatorii mai puțin prezenți în fața plenului se numără și Marius Petre Nicoară, care a luat cuvântul o dată în 2019. Senatorul ALDE de Cluj a semnat pentru șapte proiecte de lege, dintre care la unul este singurul inițiator. În schimb, Nicoară a depus șase declarații politice în scris în acest an. Totodată, fostul membru PNL a formulat două întrebări și 12 interpelări către Guvern. Marius Nicoară a susținut moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă.
Citește și: