CFR Călători suspendă sute de trenuri în toată țara. Sindicaliștii spun că s-a ajuns în această situație pentru că mecanicii de locomotivă nu vor mai fi plătiți pentru orele suplimentare.
Românii primesc o nouă lovitură la început de an. CFR Călători anuță că a redus semnificativ numărul de trenuri pe mai multe rute, în special pe cele de până în 200 de kilometri. Cei mai afectați sunt românii care obișnuiesc să facă naveta.
„Naveta, în loc să dureze două ore, va dura patru ore, șase ore sau opt ore sau chiar mai mult. Depinde care este distanța dintre termenele care au rămas în circulație”, a explicat Rodrigo Maxim, sindicalist CFR Călători.
Citește și DOCUMENT. Anunţ de ultimă oră de la Ministerul Muncii. Ce angajaţi își fac bagajele
Începând de săptămâna viitoare, din cele șapte trenuri care circulau până acum pe ruta Giurgiu-București, trei vor fi anulate. Acest lucru înseamnă că dimineața, oamenii care fac naveta între casă și muncă vor aștepta peste cinci ore până la primul tren care să plece din Giurgiu spre Gara de Nord. Pe sensul invers, așteptarea va fi de șase ore și 31 de minute.
”Statistic în lunile ianuarie, februarie, martie întotdeauna se înregistreaza cel mai mic trafic pe calea ferată. Vă spun cinstit că publicul călător nu este afectat, are trenuri, dacă s-a desființat de la ora nouă, îl are pe cel de la ora șapte. Oamenii trebuie să înțeleagă că CFR Călători nu a avut o pasiune ca să scoată trenuri. Nu dau vina pe nimeni, este o solicitare la nivel național pentru a se face economie de bani și CFR Călători a răspuns la fel ca alte instituții”, a declarat Ada Mezeșan, purtătoarea de cuvânt a CFR Călători, potrivit Antena 3 CNN.
Sindicaliștii spun că au fost suspendate peste 200 de trenuri din toată țara, precizând că măsura a venit în contextul în care noua ordonanță a austerității prevede ca orele suplimentare să nu mai fie plătite, ci compensate cu timp liber, astfel că din lipsă de mecanici, compania a decis să renunțe la trenuri.
Deși CFR spune că au fost anulate doar trenurile de pe rutele cu traficul cel mai redus, în realitate se pare că lucrurile nu stau deloc așa. Pe traseul Giurgiu-București, modernizat recent, gradul de ocupare era de peste 45%, mult peste media înregistrată la nivel național care este de 33%.
Citește și Românii care vor avea salariul peste 2000 de euro în România. A apărut documentul oficial