Copacii trăiesc atât de mult din mai multe motive. Unul din secretele longevităţii lor este sistemul vascular compartimentat, care permite anumitor părţi din copaci să moară, în timp ce altele trăiesc în continuare. Mulţi dintre ei dezvoltă substanţe cu care luptă împotriva bacteriilor sau paraziţilor.
Pinul Bristlecone, de exemplu, pare că nu îmbătrâneşte niciodată. La peste 3.000 de ani vechime, aceşti copaci cresc la fel de frumos ca cei mai tineri. Faţă de animale, aceşti pini nu formează mutaţii genetice în celulele lor pe parcursul timpului.
Iată câţiva dintre cei mai bătrâni copaci din lume.
Pando
Pando nu este cel mai bătrân copac din lume, ci cea mai veche colonie de copaci clonaţi, care trăieşte în Quaking Aspen, Utah, SUA. Colonia, întinsă pe 42 de hectare, este alcătuită din copaci identici genetic, conectaţi de o singură rădăcină. Ei s-au „născut” în urmă cu 80.000 de ani, pe când toţi strămoşii noştri trăiau încă în Africa. Unii estimează însă că pădurea ar avea chiar un milion de ani.
Methuselah
Cel mai bătrân copac individual din lume se află la 3.000 de metri altitudine, în Pădurea Inyo din California. El are 4.765 de ani vechime şi este ascuns printre alţi pini Bristlecone. Pentru a-l proteja de vandali, autorităţile nu au făcut public locul său exact.
Sarv-e-Abarkooh
Chiparosul gigantic trăieşte în Abarkooh, Iran. El a apărut acum 4.000-4.500 de ani şi este considerat un monument naţional. Are 25 de metri înălţime şi 11,5 meti lăţime.
Llangernyw Yew
Tisa creşte în Llangernyw, Wales, Marea Britanie şi are circa 3.000-4.000 de ani. Copacii din această specie (tisă) întrucât din trunchiu principal îi dau noi trunchiuri, aşa că atunci când cel trunchiul vechi moare, copacul trăieşte prin noile trunchiuri.
Copacul Alerce
Copacul a fost descoperit în 1993 în Munţii Anzi din centrul-sudul Chile. Experţii spun că are 3.620 de ani, pe baza inelelor sale de creştere. Deşi acest chiparos patagonian poate ajunge la 45 de metri înălţime, el creşte doar un milimetru pe an.
Senatorul
Acest chiparos gigantic trăieşte în Big Tree Park din Florida, printre palmieri. Senatorul are 38m înălţime şi circa 3.800 de ani.
Jōmon Sugi
Acest cryptomeria este cel mai mare conifer din Japonia, având 25m înălţime. El trăieşte într-o pădure veche pe cel mai înalte munte de pe insula Yakushima. Inelele sale indică că ar avea cel puţin 2.000 de ani, însă unii experţi estimează că ar avea 7.000 de ani.
Generalul Sherman
Acest sequoia de 83m înălţime, cam cât o clădire cu 27 de etaje, este cel mai mare copac din lume. El se află în Sequoia National Park din California şi ar putea avea între 2.300-2.700 de ani.
Te Matua Ngahere
Acest copac Kauri se află în Pădurea Waipoua, din Noua Zeelandă şi ar avea circa 2.000 de ani vechime. Numele său înseamnă „Tatăl Pădurii” în maori şi este cel mai „gras” din Noua Zeelandă, având 16m lăţime. Din păcate, el a fost grav afectat în timpul unei furtuni din 2007.
Ienupărul Jardine
Acest ienupăr trăieşte în Cache National Forest din Utah, SUA. Iniţial se credea că are circa 3.200 de ani, însă experţii au aflat apoi că are „doar” 1.500 de ani.