Bill Gates, care ocupă primul loc în clasamentul bogaţilor lumii, potrivit noilor calcule, să fie, de fapt, în coada clasamentului, iar în fruntea acestuia să se afle o persoană din Africa, aproape necunoscută.
12. Bill Gates, cu o avere de 136 milliarde de dolari (128 miliarde de euro) este cel mai sărac după criteriul celor mai bogaţi oameni ai tuturor timpurilor. El a făcut avere cu ajutorul companiei Microsoft, pe care a înfiinţat-o când avea 20 de ani.
11. Alain le Roux a avut o avere de 179 de miliarde de dolari (169 miliarde de euro). S-a născut în 1040 şi a murit în data de 4 august 1093. A fost un nobil breton care a participat la cucerirea normandă a Agliei şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi baroni datorită numeroaselor terenuri pe care le deţinea în Anglia. În cartea intitulată „Cei mai bogaţi dintre bogaţi” autorii Philip Beresford şi William D. Rubinstein l-au desemnat pe Le Roux ca fiind persoana cea mai bogată din Aglia tuturor timpurilor.
10. Cornelius Vanderbilt a avut o avere de 185 miliarde de dolari (175 miliarde de euro). S-a născut la 27 mai 1794 şi a murit în data de 4 ianuarie 1877, la New York. A făcut avere din construcţii maritime şi căi ferate. În momentul în care a murit, averea lui echivala cu 1,15% din PIB-ul Statelor Unite. Lui Vanderbilt îi datorează New York-ul imensa gară Grand Central. Nu în ultimul rând, se spune că Vanderbilt a fost unul dintre actorii invenţiei chips-urilor.
9. Henry Ford a făcut o avere de 199 miliarde de dolari (188 miliarde de euro). S-a născut la 30 iulie 1863 şi a murit la 7 aprilie 1947, la Dearborn, în SUA. A fost fondatorul constructorului de automobile Ford. Numele său este asociat „fordismului” – o metodă industrială ce descrie modul de producţie în serie bazată pe principiul liniei de asamblare şi, totodată, un model economic ce permitea salarii mari. Metoda sa pusă în practică, la începutul anilor 1910, a revoluţionat industria americană şi a favorizat consumul, permiţându-i astfel constructorului de automobile să producă 15 milioane de maşini Ford T pe an şi transformându-l pe Ford într-una dintre cele mai bogate şi mai cunoscute persoane din lume.
8. Muamar Gaddafi, fostul preşedinte libian, avea o avere estimată la 200 de miliarde de dolari (189 de miliarde de euro). Gaddafi a condus libia timp de 42 de ani şi a murit în 2011, când a fost descoperit de insurgenţi într-o ascunzătoare din deşert. A făcut avere din extracţia de petrol şi gaze.
7. Guillaume Cuceritorul a avut o avere estimată la 229 miliarde de dolari (216 miliarde de euro). A fost duce de Normandia şi rege al Angliei din 1066 până la moartea sa, în 1087. În afara taxelor pe care le percepea, proprietăţile lui Guillaume Cuceritorul s-au înmulţit cu timpul, provenind din toată Anglia. În calitate de moştenitor al regelui Eduard, a deţinut controlul tuturor domeniilor regatului devenind cel mai mare latifundiar al acestuia.
6. Fateh Jang („Othman”) Alî Khân Asaf Jâh VII a strâns o avere 230 de miliarde de dolari (217 miliarde de euro). Născut la 6 aprilie 1886, la Hyderâbâd, un stat vechi din centrul Indiei, a murit la 24 februarie 1967, fiind ultimul suveran din Dinastia Nizâm de Hyderâbâd şi de Berar (unul dintre ceşe cinci sultanate din vremea aceea. A fost cel mai bogat om din lume în vremea aceea, cu toate că nu i-a plăcut să ducă o viaţă extravagantă.
5. Ţarul Nicolae al II-lea, al Rusiei a avut o avere estimată la 300 de miliarde de dolari (283 de miliarde de euro). Nicolae a fost ţar din 1894 până în 1917, când a abdicat. Sub domnia sa şi a tatălui său, Rusia a cunoscut o înflorire economică, socială, politică şi culturală fără precedent. Averea personală a lui Nicolae al II-lea era colosală. Totuşi, el nu a reuşit să pună capăt agitaţiei politice din ţara sa, şi nici să conducă armata imperială spre victorie, în Primul Război Mondial. Regimul său s-a încheiat cu revoluţia rusă din 1917, în timpul căreia el şi toată familia lui au fost arestaţi şi, în final, executaţi de bolşevici, în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918.
4. Andrew Carnegie :a făcut avere de 310 miliarde de dolari (293 miliarde de euro). Industriaşul şi filantropul scoţian care s-a naturalizat în America a fost unul dintre principalii actori ai dezvoltării industriei oţelului în Statele Unite, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Succesul companiei sale, Carnegie Steel, s-a datorat în special capacităţii sale de a produce în cantităţi mari şi cu preţuri mici şine de cale ferată pentru care cererea era foarte mare în acele vremuri.
În 1865 a fondat Compania Keystone Bridge care se află la originea Podului Eads. A participat de asemenea la fabricarea de material feroviar alături de Pittsburgh Locomotive and Car Works. În 1901, şi-a vândut proprietăţile industriale, pentru suma de 480 de milioane de dolari, unui grup de finanţişti conduşi de J.P. Morgan, fiind la vremea respectivă o sumă- record pentru o cesiune comercială. A fost supranumit cel mai bogat om din lume şi a devenit întruchiparea perfectă a „visului american”.
3. John Rockefeller a acumulat o avere de 340 miliarde de dolari (321 miliarde de euro). Industriaş şi filantrop american şi, evident, fondatorul legendarei familii Rockefeller care îşi conduce afacerile de aproape 200 de ani. S-a retras în 1896, când era cel mai bogat om din Statele Unite şi unul dintre cei mai puternici oameni din lume. Fiii lui au preluat imperiul tatălui lor.
2. Familia Rothschild, posesoarea a 350 miliarde de dolari (331 miliarde de euro) s-a făcut cunoscută încă din secolul al XVIII, în domeniile bancar şi financiar. Averea acestei familii este colosală. Potrivit blogului financiar Celebrity Networth, averea familiei Rothschild este a doua ca mărime din toată lumea şi din toate timpurile.
1. Mansa Moussa, un rege din Mali este cel mai bogat om din toate timpurile. Averea lui a fost estimată la 400 de miliarde de dolari (378 de miliarde de euro). Mansa Moussa, cunoscut şi ca Kankou Moussa, a fost regele Imperiului Mali, în secolul al XIV-lea. A adus imperiul Mali la apogeu, de la Fouta-Djalon la Agadez şi chiar pe teritoriile fostului imperiu al Ghanei. În vremea respectivă a stabilit relaţii diplomatice cu Portugalia, Maroc, Tunisia şi Egipt, iar domnia sa corespunde „epocii de aur” a imperiului Mali.