Cu toate acestea, nu toate cuplurile realizează faptul că este necesar ca eforturile să vină din ambele părți pentru a avea o viață de familie liniștită. Conform studiilor, din 2,1 milioane de căsătorii din Europa, 950 000 ajung să se destrame prin intermediul divorțului. De aceea, am dorit să aflăm care sunt cei mai fericiți, dar și cei mai grei ani dintr-o căsnicie, căci poate așa, fiecare dintre noi va ști ce așteptări să aibă și cum să gestioneze situațiile mai mult sau mai puțin plăcute.
1. 3 ani
Există o idee conform căreia dragostea durează doar 3 ani, iar apoi cuplul se desparte sau relația devine mai puțin ideală decât înainte. În realitate, după 3 ani într-o relație, oamenii sunt mai înclinați să accepte slăbiciunile partenerilor lor și astfel se simt mai confortabili. Este comun ca în al 3-lea an de familie, un cuplu decide să aibă un copil, de aceea relația lor devine mai solidă și se consideră că acest al 3-lea an este cel mai fericit.
2. 5 ani
Primele probleme adevărate apar abia în al 5-lea an de căsătorie. Pe parcursul acestei perioade, copiii încă sunt mici și necesită o grijă accentuată. Acest lucru este destul de greu de combinat cu viața profesională, curățenia acasă și alte probleme zilnice. Abia după acești 5 ani cuplurile încep să se gândească la divorț și să apeleze la avocați, acest an fiind considerat cel mai greu de depășit.
3. 7 ani
Dacă un cuplu încă mai este împreună după 5 ani, atunci o altă barieră îi mai așteaptă și aici este vorba despre ce-l de-al 7-lea an care este numit și „Zidul”. În acest timp, familia deja devine rutină, se poate să existe și niște probleme financiare, probleme cu copiii și certuri cu privire la împărțirea responsabilităților casnice. Aceasta este o perioadă foarte complicată și dacă partenerii reușesc să treacă peste ea împreună, atunci căsnicia va fi una trainică și de durată.
4. Factori pe care ar trebui să îi iei în considerare dacă îți dorești o căsnicie perfectă:
– unele experimente au dovedit că discuțiile despre filme pot reduce riscurile apariției unui divorț cu jumătate;
– dacă ai mai frați sau surori, șansele vor fi mai mici ca tu să divorțezi deoarece cercetătorii spun că persoanele ce au familii numeroase știu să construiască mai bine relațiile interumane;
– dacă unul din parteneri refuză să îl asculte pe celălalt în timpul unei certuri, riscul de divorț este mai mare;
– cuplurile care se ceartă din cauza resurselor financiare, chiar dacă ele sunt mari la ambii, tind să aibă o înclinație către divorțuri;
– cercetările au dovedit că persoanele cu o educație superioară au șanse mai scăzute să divorțeze atunci când sunt adulți.