Majoritatea britanicilor care s-au decis ar vota să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce sprijinul pentru a rămâne în blocul european se situează la cel mai ridicat nivel în România, potrivit studiului.
În timp ce prim-ministrul britanic David Cameron caută să obțină un acord de la ceilalți lideri ai UE înainte de un referendum pe care l-ar putea convoca chiar în luna iunie a acestui an, sondajul arată că opoziția față de Uniunea Europeană este în creștere în Marea Britanie.
Sondajul Opinion Research Business, o agenție independentă de sondaje cu sediul la Londra, arată că 43% dintre britanici vor să iasă din UE, față de 36% care vor să rămână. Restul de 21% sunt încă indeciși.
Când alegătorii indeciși nu sunt luați în considerare, 54% dintre britanici doresc o ieșire britanică din UE sau „Brexit”, față de 51% cu un an înainte, iar 46% vor să rămână, în scădere de la 49% în anul precedent, notează Reuters.
„În ciuda votului ce plutește în aer asupra Brexit, semnificativ mai mulți oameni afirmă că s-au simțit și mai îndepărtați de Europa în ultimele douăsprezece luni decât mai aproape de ea”, a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, citat de Reuters.
„Dacă prim-ministrul vrea să evite dezastrul în timpul mandatului său, cineva trebuie să înceapă să convingă publicul foarte curând de ce ar trebui să rămânem o parte a UE”, a adăugat el.
Sondajul indică faptul că referendumul ar putea fi mai aproape decât au presupus unii politicieni și rezultatul va depinde de o cincime dintre alegătorii britanici, care sunt încă indeciși.
O ieșire britanică ar zgudui Uniunea din temelii, lăsând-o fără a doua cea mai mare economie și una dintre primele ei două puteri militare.
Pro-europenii avertizează că ieșirea din UE ar lovi economia britanică și ar putea declanșa destrămarea Regatului Unit determinând un alt vot scoțian pro-independență. Oponenții rămânerii în UE afirmă că Marea Britanie ar prospera în afara blocului.
În timp ce sprijinul pentru a ieși este cel mai ridicat în Marea Britanie, susținerea pentru a rămâne în UE este cea mai mare în România (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) și Spania (68%), notează Reuters.
În cele 14 țări chestionate, 64% vor să rămână, neschimbat față de acum un an, deși în țări ca Italia — unde 42% vor acum să iasă față de 25% acum un an — există o creștere a opoziției de a rămâne în UE.
În Grecia, 44% au spus că ar prefera să aibă moneda proprie, în scădere de la 55% în anul precedent, în timp ce 43% au declarat că vor euro, de la 33% acum un an.
Sondajul arată că 12% dintre greci nu sunt nici contra euro și nici a drahmei.
Sondajul ORB International a fost efectuat pe un eșantion de 15.500 adulți în Europa.