Cei mai scumpi cartofi prăjiți din lume aparțin restaurantului Serendipity din New York, iar modul de preparare, cu ingrediente rafinate, a ridicat prețul pentru o porție la suma de 200 de dolari.
Recordul a fost atins pe pe 13 iulie, chiar atunci când SUA celebrează Ziua Naţională a Cartofilor prăjiţi, iar specialiștii în gastronomie Joe Calderone şi Frederick Schoen-Kiewert au început să lucreze şi au copt delicatesa unicat.
Rețeta luxoasei porții de cartofi prăjiți include cartofii Chipperbeck, de cea mai bună calitate, care sunt mai întâi „îmbăiați” în şampanie Dom Perignon şi şampanie Ardenne J. LeBlanc, apoi sunt stropiți cu oţet francez și gătiţi de trei ori în grăsime pură de gâscă din sud-vestul Franţei.
„Trufe, trufe și iar trufe în acești cartofi prăjiți. Așadar, aici avem ulei de trufe, avem trufe negre proaspete, de vară. Sosul Mornay, adică sosul de cașcaval în care vor fi scufundați cartofii, este infuzat cu trufe în o mie și unul de moduri diferite. Trufa este vedeta aici”, spune Frederick Schoen-Kiewert, managerul Serendipity.
Culmea luxului la acești cartofi prăjiți este chiar pudra de aur comestibilă de 23 de karate care este presărată peste delicatesă și servită pe un platou din cristal Baccarat.
„Suntem atât de onoraţi că am fost recunoscuţi de Guinness World Records pentru crearea celor mai scumpi cartofi prăjiţi, „Crème de la Crème Pommes Frites”, şi aşteptăm cu nerăbdare să creăm reţete şi mai piperate în viitor”, a comentat directorul creativ al Serendipity, bucătarul-şef Joe Calderone, potrivit Digi24.
Tuatara nu este cea mai rapidă maşină din lume. Compania americană a recunoscut oficial că nu a reuşit să atingă viteza maximă de 532,93 km/h, cu o medie de 508 km/h în cele două încercări. Într-o postare pe Instagram se arată că SSC nu a putut depăşi nici măcar 482 km/h.
Astfel, o înregistrare postată public a fost însă pusă sub semnul întrebării. Mulţi au susţinut că videoclipul publicat de compania americană era fals. Suspiciuni mai mult decât justificate, întrucât, după câteva luni, SSC admite oficial că recordul nu a fost de fapt stabilit, informază Mediafax. Recunoaşterea vinovăţiei a fost oficializată cu o postare publicată pe Instagram: „V-am văzut întrebările de luni de zile şi vă înţelegem frustrările. Dacă nu a fost clar până în acest moment, am dori să recunoaştem oficial că nu am atins viteza iniţială de 331 mph şi 301 mph în octombrie 2020. Ne-a frânt cu adevărat inima, ca şi companie, şi ne concentrăm toate eforturile pentru a sparge bariera de 300 mph în mod transparent, oficial şi fără nicio îndoială”.
Tuatara combină V8 twin-turbo de 5,9 litri, care oferă, datorită etanolului, 1.770 CP (cu benzină ar fi „doar” 1.370) şi cuplu 1.735 Nm, un cadru din carbon şi caroserie. Coeficientul de tragere (Cx) este 0,279, unul dintre cei mai mici din categoria sa. Datorită carbonului şi a altor materiale uşoare precum aluminiu, utilizate pentru suspensie şi motor, greutatea Tuatara este de 1.247 kg.