55 Cancri e
I se mai spune şi „Planeta de Diamant”, deoarece o treime din masa totală a sa este alcătuită din diamant pur. Planeta 55 Cancri–E se situează la 40 de ani lumină de Terra, în constelaţia Racului. Este mai densă decât Pământul, cu o masă de opt ori mai mare, iar temperaturile la suprafaţă ating 2.148 de grade Celsius. Planeta a fost descoperită pe 30 august 2004, iar tranzitul său a fost observat prima oară în aprilie 2011.
CoRoT-7b
Temperaturile la suprafaţa acestei planete variază între plus 2.000 de garde Celsius şi minus 200 de grade, astfel că peisajele de aici sunt extrem de spectaculoase, cu oceane de lavă şi furtuni de pietre. Se află situată în constelaţia Licornul, la 489 de ani lumină de Pământ şi până la descoperirea planetei Kepler-10b, în ianuarie 2011, a fost cea mai mică exoplanetă cunoscută, cu un diametru de 1,58 de ori mai mare decât cel al Terrei. Cercetătorii susţin că această planetă se află în aceeaşi situaţie în care se afla Pământul imediat dupa formarea sa.
HD 189733b
Particularitatea acestei planete constă în faptul că vântul atinge aici viteze de 7.000 km/oră, iar din cauza silicaţilor din atmosferă aici plouă cu sticlă. Se află în constelaţia Vulpea, la 63 de ani lumină de Pământ, iar culoarea sa este albastru cobalt, ce aminteşte de cea a Terrei, văzute din spaţiu. A fost detectată pe 15 septembrie 2005, atmosfera sa conţine hidrogen, heliu, vapori de apă, metan, dioxid de carbon, sodiu şi potasiu, iar temperaturile în timpul zilei ajung la 1.000 grade Celsius.
Kepler 10b
Se află în constelaţia Draco şi este prima planetă cu o structură similară Terrei, observată în afara sistemului nostru solar. Are o dimensiune doar de 1,4 ori mai mare decât cea a Pamântului. Mişscarea sa de rotaţie se face în 20 de ore, nu în 24 de ore, ca pe Pământ, iar apropierea prea mare de soarele său face ca temperaturile să depăşească aici 1.500 de grade Celsius. Descoperirea sa a fost anunţată pe data de 10 ianuarie 2011, iar distanţa faţă de Terra este de 564 ani lumină. Vârsta sa este estimată la 11,9 miliarde de ani.
Kepler 16b
Particularitatea sa constă în faptul că are două stele în jurul cărora orbitează. Una este o pitică roşie, cealaltă este un soare similar cu cel al nostru. Se află la 200 de ani lumină de Pământ, în Constelaţia Lebăda. Existenţa celor doi sori presupune şi existenţa unui dublu apus. Se spune despre ea că seamănă cu Tatooine, planeta de origine a familiei Skywalker din filmul Star Wars, care aparţinea la rândul ei unui sistem solar cu doi sori. Temperatura de la suprafaţa planetei Kepler 16-b oscilează între -73 şi -101 grade Celsius.
Kepler 20e
Este complet acoperită de vulcani, dar şi mai interesant este că un an pe această planetă durează doar şase zile terestre. Se află situată în Constelaţia Lira, la 945 de ani lumină de Pământ. Temperatura la suprafaţa acestei planete depăşeşte 750 de grade Celsius. Descoperirea lui Kepler 20e este de dată recentă, 20 decembrie 2011.
Kepler-36b şi Kepler-36c
Una dintre ele este de dimensiunile Pământului, iar cealaltă are dimensiunea planetei Neptun. Amândouă orbitează în jurul aceleiaşi stele, iar distanţa dintre ele este atât de mică, încât noaptea fiecare arată ca o lună plină pe cerul celeilalte. Ele diferă din punct de vedere al compoziţiei şi al mărimii, dar se află la doar 1,9 milioane de kilometri una de cealaltă, fiind mai apropiate decât oricare două planete cunoscute până acum.
PH1
Este o planetă gigantică, de şase ori mai mare decât Pământul şi care se află la 5.000 de ani lumină de sistemul nostru solar. Orbitează în jurul a două stele binare, iar alte două stele binare orbitează, la rândul lor, în jurul planetei, ceea ce face ca PH1 să aibă patru sori. Suprafaţa sa este gazoasă, iar temepraturile sunt de 400 grade Celsius. Descoperirea sa a fost anunţată pe 15 octombrie 2012.
PSR 1257 b şi PSR 1257 c
Sunt primele planete descoperite în afara sistemului nostru solar. Se află în Constelaţia Fecioarei, la 980 de ani lumină faţă de Terra şi gravitează în jurul unui pulsar, primul despre care se ştie că are exoplanete. Existenţa PSR 1257 b şi PSR 1257 c a fost confirmată la începutul anului 1992.
TrES-2b
Are mărimea lui Jupiter şi este aproape în întregime neagră, reflectând doar 1% din lumina care ajunge la suprafaţa sa. Are o slabă strălucire roşiatică, dată de temepraturile ridicate de la suprafaţa sa, care ajung la 1.000 grade Celsius. Unul dintre oamenii de ştiinţă care au descoperit-o, David Spiegel, de la Universitatea Princeton, spune că nu este încă clar ce face ca această planetă să fie aşa de întunecată, vaporii de sodiu şi potasiu sau oxidul de titan în stare gazoasă, care absorb lumina, neputând fi în întregime responsabili de această culoare. Practic, este cea mai întunecată planetă văzută vreodată.