Marea Britanie vrea să interzică persoanelor născute după 1 ianuarie 2009 achiziționarea de tutun. Această regulă nu se va aplica pe perioadă determinată, ci pe viață.
Citește și: BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori
Guvernul de la Londra mai are în plan, pe lângă interzicerea cumpărării de țigări după 2029, și să interzică țigările electronice, tot mai folosite de minori, potrivit ultimelor estimări.
Aceste măsuri, considerate de mulți prea drastice, fac parte dintr-o strategie a autorităților britanice de a combate numărului îngrijorător de mare de tineri cu vârste scăzute ce încep să fumeze.
Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat tuturor guvernelor lumii să interzică țigările electronice. Marea Britanie este printre primele țări care se conformează recomandării OMS, iar acest tip de țigări vor fi interzise prin intermediul unui pachet de măsuri ce va fi anunțat de premierul britanic Rishi Sunak.
În Marea Britanie, numărul tinerilor între 11 și 17 ani care vapează a crescut cu 4% față de 2020, potrivit organizației britanice Action on Smoking and Health. Pentru a combate acest fenomen pericilos, guvernul britanic vrea să interzică țigările electronice de unică folosință și să impună o lege care să-i împiedice pe adolescenți să cumpere tutun.
Studiile arată că aproximativ 9% dintre elevii englezi cu vârste între 11 și 15 ani consumă țigări electronice cu diferite arome. În plus, profesorii susțin că elevii ce folosesc dispozitive de vapat prezintă probleme de concentrare în timpul orelor.
Conform noilor reglementări ce vor fi impuse în Marea Britanie, vor exista restricții și asupra aromelor țigărilor electronice, dar și o cerință ca țigările de acest tip să fie ambalate simplu și prezentate în așa fel încât să fie mai puțin atrăgătoare pentru copii.
„Alături de angajamentul nostru de a împiedica persoanele care împlinesc anul acesta 15 ani și pe cele mai tinere să cumpere legal țigări, aceste modificări vor lăsa o moștenire durabilă, protejând sănătatea copiilor noștri pe termen lung”, a declarat premierul Marii Britanii, Rishi Sunak.
Numai în Anglia, fumatul ucide în jur de 80.000 de oameni în fiecare an și în fiecare minut cineva este internat la spital cu o boală legată de fumat.