În scenă intră însă Silvio Berlusconi, care cumpără clubul în anul 1986. Avea să facă investiții masive și să îl aducă pe legendarul tehnician Arrigo Sacchi. S-au făcut însă și trei transferuri ale unor jucători olandezi care nu aveau să schimbe doar Milanul, ci întregul campionat italian.
Marco van Basten
Născut la Utrecht pe 31 octombrie 1964, el avea să ajungă pe San Siro la vârsta de 23 de ani. Înainte de asta avusese o carieră fulminantă, cu 6 ani petrecuți la Ajax, pentru care a evoluat în 133 de meciuri, timp în care a înscris de 128 de ori.
Pe gruparea din Amsterdam poți paria online pentru că sunt multe case de pariuri în România care au în ofertă partide în care este și ea implicată. Revenind la van Basten, acesta era un atacant letal, care finaliza cu ambele picioarele și care avea și o lovitură bună de cap.
Performanțele pe plan individual spun totul despre acest jucător care avea să intre în inimile suporterilor milanezi. A câștigat de 3 ori titlul de Cel mai bun jucător european, în anii 1988, 1989 și 1992. Doar trei fotbaliști au mai reușit această performanță.
Este Balonul de Aur din 1989 și a fost golgheterul Serie A în 2 rânduri, în 1990 și 1992. A fost primul jucător din istorie care a înscris de ori într-un meci de Liga Campionilor. Ultimul meci în tricoul lui Milan l-a jucat la 28 de ani și măcinat de 4 operații la gleznă s-a retras la 30 de ani.
Ruud Gullit
Deși Ruud Gullit s-a născut la Amsterdam pe 1 septembrie 1962, înainte să ajungă la Milan el a evoluat pentru Haarlem, Feyenoord și PSV. Avea 25 de ani când Berlusconi îl aducea pe San Siro la pachet cu van Basten, cu care avea să facă un cuplu de atacanți incredibil.
Ieșea în evidență cu pletele sale imense, dar și cu o tehnică individuală magnifică. A fost un fotbalist extrem de puternic fizic, care practica un fotbal total. Era pe tot terenul și făcea schimb de poziții foarte des cu mulți dintre colegii săi.
Grație calităților sale a devenit unul dintre jucătorii de top ai Milanului, care băga frica în toți adversarii pe care îi întâlnea. Era fantastic în jocul aerian și în ciuda înălțimii sale, 1.91, era un fotbalist extrem de grațios în mișcări.
Pe plan individual are un Balon de Aur în 1987, anul în care a ajuns la „Rossoneri”. Tot atunci câștigă și titlul de Cel mai bun jucător european, iar acest trofeu i l-a dedicat lui Nelson Mandela, astfel atrăgând atenția asupra problemelor din Africa de Sud.
Frank Rijkaard
Frank Rijkaard este născut la Amsterdam în 30 septembrie 1962. La vârsta de 26 de ani, în vara anului 1988, așadar la un an după cei doi conaționali ai săi, ajungea și el la Milan. Urma să facă un trio istoric alături de Marco van Basten și Ruud Gullit.
Era prieten din copilărie cu ultimul dintre aceștia și evoluase înainte pentru Ajax, Sporting Lisabona și Real Zaragoza. Tehnicianul Arrigo Sacchi îl transformă din fundaș central în mijlocaș defensiv, iar această mutare avea să fie de foarte bun augur.
Domina mijlocul terenului atât fizic cât și verbal prin agresivitatea pozitivă pe care o avea pe gazon. Eram extrem de temut de adversari și exceptând temperamentul său, era iubit de antrenori. Putem spune că acest fotbalist a redefinit poziția de mijlocaș defensiv.
Celebrul trio a petrecut pe San Siro nu mai puțin de 5 ani. Împreună au revoluționat nu doar Milanul, ci întreg fotbalul italian. Aveau să câștige numeroase trofee atât sub bagheta lui Arrigo Sacchi, cât și mai apoi, sub conducerea lui Fabio Capello.
Trofeele câștigate de Milan în era celor trei olandezi
Spuneam puțin mai sus că împreună, Marco van Basten, Ruud Gullit și Fank Rijkaard au câștigat foarte multe trofee cu Milan. Iată o listă cu toate triumfurile lor cât timp au fost împreună la această formație:
Putem spune că din palmaresul celor trei lipsește o Coppa Italia, dar cam atât, în rest au reușit să câștige toate trofeele interne importante. Și trebuie să ținem cont că la momentul respectiv campionatul italian era cel mai puternic din Europa.
Din păcate, ne aducem aminte și cum Milanul avându-i pe cei trei în teren a zdrobit cu 4-0 Steaua București în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989. În minutul 46 dublele lui Gullit și van Basten stabileau deja scorul final, asta ca să ne dăm seama cam ce forță aveau.