Alergiile la animale sunt din ce în ce mai frecvente. Multe persoane cred că alergia la animale este provocată de blana pisicilor şi a câinilor. Cu toate acestea, alergenele cele mai importante sunt de fapt proteinele secretate de glandele sudoripare ale pielii animalului, care se îmbibă în blană. Acestora li se adaugă şi proteinele din salivă care se lipesc de păr atunci când animalul se linge. Şi urina este o sursă de proteine care declanşează alergii. Oamenii sunt mai predispuşi la alergii din cauza pisicilor, deoarece felinele se ling mai des şi petrec mai mult timp în casă, în preajma oamenilor.
„Majoritatea alergenilor sunt prezenţi în salivă, piele, urină şi prin toaleta pe care şi-o face animalul alergenii ajung şi pe firele de păr. Alergenii sunt mici şi plutesc în atmosferă, aceştia neputând fi văzuţi cu ochiul liber. Ei pot persista în locuinţe şi după îndepărtarea animalului. Alergenii de animale se găsesc în locuinţe, dar şi în spaţiile publice. Prin aeropurtare sau fiind fixate pe hainele proprietarilor, alergenii de la animale pot ajunge şi în locuri publice (şcoli, cinematografe etc). Alergenii de animale pătrund în organismul uman prin inhalare sau iau contact direct cu pielea, mucoase (conjunctivă). Pisica este cel mai alergenic. Alte animale cu risc de alergie sunt: câinele, hamsterii, cobaii, iepurii, caii etc”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Diana Deleanu, alergolog.
Citeşte şi Ce faci cu animalul de companie în concediu. Vezi SFATURI
Alergiile la animale se manifestă sub forma rinitelor, astmului bronşic, urticariei. Principalele simptome sunt: mâncărimi ale ochilor şi nasului, lăcrimare abundentă, scurgeri nazale, erupţii cutanate, prurit, înroşire a pielii, criză astmatiformă.
În ciuda alergiilor pe care le pot cauza animalele de companie, acestea ocupă şi un loc important în dezvoltarea adulţilor şi copiilor.
„Legat de prezenţa animalelor în locuinţe sunt mai multe discuţii. La copiii care sunt deja alergici, animalele cu păr nu sunt recomandate să fie păstrate în locuinţe. În ceea ce priveşte prevenirea unei alergii, la ora actuală, datele furnizate de diferite studii arată că prezenţa animalelor de companie în locuinţe în perioada sarcinii şi la copilul nou-născut scad riscul de sensibilizare alergică. Aceste rezultate sunt concordante cu ipoteza igienei legată de dezvoltarea unui sistem imun competent ce protejează organismul de boli alergice. În aceeaşi idee sunt şi studiile care au arătat că viaţa la fermă reduce riscul alergiilor şi astfel al astmului alergic la copiii care s-au născut la ţară în comparaţie cu cei născuţi la oraş. De asemenea, nu trebuie să neglijăm aspectul pozitiv pe care îl poate avea un animal asupra psihicului şi dezvoltării copilului„, a precizat Diana Deleanu.
Citeşte şi Ce sunt ALERGIILE DE VARĂ şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile specialistului