Acest fruct banal, mărul, are beneficii nebănuite asupra sănătății. Un măr mediu, echivalent cu aproximativ 95 de calorii, este foarte bogat în nutrienți: 0 grame de grăsimi, 1 gram de proteine, 25 grame de carbohidrați, 19 grame de zahăr natural și 3 grame de fibră.
Dar în afara profilului lor nutrițional de bază, merele sunt bogate în fibre (atat insolubile, cat și solubile), fitochimicale precum quercetina, catechina, acid clorogenic și antocianină, precum și vitamina C.
1. Mărul oferă energie organismului. Mărul este un fruct bogat în vitamine. Vitaminele B1, B2, B3 și B6 furnizează energie celulelor și țesuturilor. Mușchii, inima și creierul au nevoie din plin de acest complex de vitamine. La rândul ei, vitamina C luptă împotriva oboselii. Mai ales în anotimpurile reci, toamna și iarna.
2. Mărul reduce riscul de diabet. Cu un conținut ridicat de pectină, o fibră solubilă, merele încetinesc pătrunderea zaharurilor în sânge. Astfel, nivelurile de zahăr din sânge sunt stabilizate.
Un studiu realizat de Women’s Health Study, o organizație afiliată Universității Harvard, a demonstrat că consumul a 2 până la 6 mere pe săptămână sau a unui măr pe zi reduce riscul de a dezvolta diabet de tip II cu până la 28%.
3. Mărul reglează tranzitul intestinal. Mărul este aliatul tranzitului intestinal bun. Într-adevăr, acest fruct este bogat în fibre solubile și insolubile. În medie 2 g la 100 g. Fibrele solubile ajută la prevenirea constipației. Acestea formează un fel de gel la nivelul intestinului gros, care va facilita evacuarea scaunelor.
Fibrele insolubile măresc volumul scaunului prin reținerea apei. Acest volum mare de scaun determină peristaltismul intestinal (contracții digestive). Acest lucru favorizează foarte mult progresia materiei fecale în colon.
4. Mărul protejează dinții de carii. Mărul este, de asemenea, util pentru o sănătate dentară optimă. Mușcqatul dintr-un măr implică mestecat, ceea ce generează producerea salivei. Saliva creează o barieră împotriva bacteriilor rele.
Acest lucru previne dezvoltarea cariilor. Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de salivă produsă în mod natural se diminuează. Acesta este unul dintre motivele pentru care cariile sunt comune în rândul persoanelor în vârstă.
5. Mărul te ajută să dormi bine. Mărul este bogat în fosfor, conține în medie 11 mg la 100 g. Acest mineral are, printre multe alte beneficii, prevenirea insomniei. Prin urmare, este recomandat să consumați un măr înainte de a merge la culcare.
În plus, consumul unui măr înainte de culcare favorizează relaxarea. Consistența tare a fructului forțează maxilarul care va relaxa mușchii și va elibera tensiunea.