Cel mai blamat cartier al Bucureştiului va fi implicat într-un amplu proiect de modernizare. Cum va fi regenerat urban Ferentariul

Cartierul Ferentari, unul din cele mai blamate din Bucureşti, ar putea avea o nouă faţă. Celebrele ghetouri, în care stau ilegal oameni ai străzii, dar şi blocurile de locuinţe tip bară, care de aproape 20 de ani se degradează tot mai mult în fiecare zi, urmează să fie incluse într-un amplu proiect de modernizare aprobat de Consiliul Local Sector 5. Regenerarea urbană a Ferentariul va include, totodată, şi proiecte pentru reintegrarea persoanelor de etnie romă.
Cristina Macuc
05 oct. 2016, 05:58
Cel mai blamat cartier al Bucureştiului va fi implicat într-un amplu proiect de modernizare. Cum va fi regenerat urban Ferentariul

În acest moment, în cartierul Ferentari se regăsesc zone ghetoizate, insalubre, cu locuinţe fără un statut juridic clar, cu locatari instalaţi fără acte de proprietate. Totodată, sunt zone cu un grad crescut de infracţionalitate, în care locuiesc persoane fără acte de identitate ce nu pot fi monitorizate de organele judiciare. 

Regiunea se bucură de o reputație negativă, fiind considerată de DailyMail unul dintre cele mai nesigure locuri în care să mergi în vacanță din cauza numărului mare de acte de violență, furt, mașini furate şi lipsa salubrizării. 

Însă, conform statisticilor oficiale ale Poliției Române, Sectorul 5 al Bucureștiului este pe ultimul loc la numărul infracțiunilor din Municipiul București (comparativ cu celelalte sectoare), pe motiv că „ţiganii nu fură la ei acasă”. 

Având în vedere faptul că diversele strategii şi programe naţionale adresate rromilor nu au avut rezultatele scontate până acum în Ferentari, Primăria Sectorului 5 propune un nou proiect de regenerare urbană a zonei, centrat pe nevoile persoanelor de etnie rromă. 

Proiectul Regenerare Urbană Ferentari (RUF) îşi propune soluţionarea problemelor urbane ale zonei şi găsirea unei îmbunătăţiri de lungă durată pentru condiţiile economice, fizice, sociale şi de mediu pentru Sectorul 5 şi, implicit, pentru Capitală, se menţionează în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local Sector 5 aprobat recent de aleşii locali. 

Regenerarea Urbană a Ferentariului va fi făcută pe domenii:

– Domeniul social-societate care presupune recuperarea spaţiilor publice şi crearea de noi spaţii publice, alături de dotarea tuturor clădirilor ce aparţin domeniului public cu rampă de acces, astfel încât accesul să fie facil şi pentru persoanele cu dizabilităţi fizice. Proiectul include şi identificarea zonelor unde există persoane nevăzătoare şi montarea de panouri de circulaţie, în scopul reducerii vitezei şi evitării accidentelor. 

Domeniul economic prin care se propune susţinerea activităţilor populaţiei de etnie romă, prin organizarea unui târg anual pentru comercializarea produselor realizate de meşteşugarii tradiţionali şi a celor create în centrul multicultural. În plus, se propune înfiinţarea unui centru multicultural unde să se desfăşoare activităţi meşteşugăreşti tradiţionale specifice persoanelor de etnie romă. În acest centru se va pune la dispoziţie infrastructura necesară dezvoltării unui atelier de creaţie specific pentru căldărari (care realizează produse din tablă), fierari (care realizează potcoave), argintari, tinichigii.

– Domeniul ecologic care să promoveze formule de transport alternativ, îmbunătăţirea conexiunilor pentru transportul în comun, să stabilească trasee pietonale şi pentru biciclete, realizarea unui sistem integrat de parcări. La acestea se adaugă amenajarea spaţiilor publice şi dotarea lor cu mobilier urban, refacarea spaţiilor verzi şi instalarea unui sistem de iluminat eficient energetic. De asemenea, se are în vedere instalarea de tonomate pentru reciclarea PET-urilor, cu emiterea de bonuri valorice pentru cumpărarea de produse alimentare de la magazinele de pe raza Sectorului 5, precum şi gestionarea inteligentă a deşeurilor şi stocarea acestora în subteran pentru a îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător. 

PROIECTUL PRIVIND REGENERAREA URBANĂ A CARTIERULUI FERENTARI poate fi consultat integral aici. 

Cum au apărut ţiganii în Bucureşti

Prima menţiune a etniei în Bucureşti a apărut în 1572, când Oprea şi Stan, „feciorii Orzii ţiganului” au vândut loc de casă grecului Cuciuc. Deşi erau robi, cei aveau drept de proprietate şi de liberă folosinţă a proprietăţii.

În 1727, este menţionat primul ţigan liber: Dumitraşco. El avea „trei case, două pivniţe cu vinuri, bani împrumutaţi altora, unelte de căldărar şi haine”. 

După dezrobirea lor, în 1856, aceştia au părăsit moşiile şi au început să se adune în comunităţi compacte, la periferia marilor localităţi. În timp, s-au adăugat şi şatrele nomade. Aşa a apărut şi comunitatea din Ferentari. Conform menţiunilor istorice, etnia din sudul Capitalei se întindea la începutul secolului XX, din actualul bulevard Pieptănari, care derivă din meseria de „pieptănar”, adică făuritor de piepteni – menţionată în „Istoria Bucureştilor” a lui Constantin C. Giurăscu – până în actuala Prelungirea Ferentarilor. 

Aici, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în actuala Prelungire Ferentari erau vii şi livezi, de unde şi numele uneia dintre cele mai sărace străzi din acest cartier: Livezilor. 

Anul trecut, 300 de tone de gunoi au fost adunate într-o singură zi de pe strada Livezilor. Angajaţi ai Primăriei Capitalei şi ai unei firme de salubrizare au muncit câteva ore să adune resturile menajere dintre blocuri. Chiar locatarii din zonă sunt cei care au făcut mizerie, pentru că mulţi dintre ei au aruncat gunoiul direct pe geam. Pe Aleea Livezilor din cartierul Ferentari au fost aruncate din apartament direct în stradă haine vechi, pungi de plastic, resturi menajere. Pentru majoritatea locatarilor, pubelele sunt un simplu decor, pentru că rămân aproape goale.

După terminarea războiului, în 1945, în zonele Ferentari, Rahova, Petre Ispirescu şi Sebastian se adăposteau bandele de gangsteri ale oraşului. 

De unde vine numele cartierului Ferentari

Există mai multe legende, neatestate documentar care susţin:

– Numele cartierului ar proveni d ela nişte „ferentari”, soldaţi ai lui Mihai Viteazul, care au fost împroprietăriţi de domnitor după bătălia de la Călugăreni (1595)

– E posibil ca numele de Calea Ferentarilor să fi apărut în cinstea soldaţilor olteni ai domnitorului Alexandru ioan Cuza – ferentarii – care au fost împroprietăriţi cu pământ ca răsplată pentru vitejia pe care au arătat-o.

– O altă teorie privitoare la numele cartierului, susţinută de uniiistorici, se referă la originea latină a numelui: latinescul „ferentarius” – soldat din infanteria uşoară a legiunilor romane. 

CITEŞTE ŞI Poveşti incredibile din cartierul FERENTARI, cea mai periculoasă zonă din Bucureşti VIDEO

În Ferentari, chiar și polițiștii întâmpină pericole la tot pasul, ei au fost loviţi, muşcaţi şi chiar alergaţi cu drujba. Pe străzile acestui cartier sunt mormane de gunoaie printre care mișună șobolanii, chiar în fața blocurilor. Seringile se găsesc aruncate pe trotuare și pe scările de bloc. DETALII, aici. 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!