Investiţia va fi realizată pe o suprafată de teren de 20.000 mp., constând în construirea unei hale de producție/linii tehnologice/birouri în suprafață totală de aproximativ 12.000 mp, potrivit comunicatul de presă al primăriei Oradea, care deţine parcul industrial Eurobusiness. „Aceasta reprezintă o investiție foarte importantă pentru Oradea, în condițiile în care revoluția roboticii autonome mobile, care va pătrunde și transforma masiv toate straturile activităților economice, este abia la început, iar leaderii viitori ai acestei piețe vor apărea în anii următori„, menționează reprezentanții administrației locale, citaţi de startupcafe.ro.
Firma prin care George Haber îşi derulează investiţia este din Cluj, se numeşte Braintronix şi activează în domeniul cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie. Firma are o echipă alcătuită din experți internaționali, în mare parte de origine română, din zona roboticii, computer vision, logisticii 4.0 și venture capital în tech și robotică. Peste puțin timp, resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboți autonomi mobili eficienți, ușor de programat de către utilizatori.
Proiectul inițiat de societatea Braintronix este susținut de International Technology Solutions, firma de investiții în tech a antreprenorului de succes în Europa Adrian Diaconu, și de George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley, care este originar din Oradea.
Orădeanul George Haber este unul dintre cei mai bogați români din Statele Unite, cu o avere estimată la 100 milioane de dolari. În 1988 a terminat facultatea de Electronică Technion din Haifa și a plecat în California să lucreze în Silicon Valley. După câțiva ani de lucru la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere: compania CompCore Multimedia, care se ocupa cu rularea de filme în format DVD pe calculator. La sfârșitul anilor ’90, compania a fost cumpărată de Zoran, un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane de dolari. A doua afacere înființată a fost GigaPixel, pe care a început-o cu șase milioane de dolari obținuți de partenerii de la Silicon Graphics (SGI). Și această companie a vândut-o, pentru 180 milioane dolari companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia.