Pãducelul conține principii active ale florilor și frunzelor: acidul crategic – complex format din compuși triterpenici; acid cartegolic, neotergolic și acantolic; acid ursolic și oleanolic; derivați de naturã flavonoidicã; leucoantocianidinã, un hepatoxi flavonobiozid cu acțiune cardiotonicã, acid cefaleic, sorbitol, vitamina C; amine: trimetilamina și amilamina; ulei volatil ce conține aldehidã anisicã; taninuri de naturã catehicã, pectine, scrie doctorulzilei.ro.
Citeşte şi BĂUTURA MINUNE care îţi asigură imunitatea şi SCADE COLESTEROLUL
Principii active ale fructelor: taninuri de naturã catehicã, vitaminele B1 și C, antociani, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic: sorbitol, colinã, acetilcolinã, glucozã, fructozã, pectine, cearã, substanţe minerale.
Utilizare. Acționeazã asupra aparatului cardiovascular și asupra sistemului nervos central. Este vasodilatator coronarian și periferic, sedativ nervos și al sistemului cardiovascular, crește permeabilitatea vascularã, scade tensiunea arterialã. Mai mult, acesta acționeazã ca un bun bronhodilatator.
Intern: în anginã pectoralã, miocarditã, hipertensiune arterialã; tulburãri neurovegetative, aterosclerozã şi nevroze cardiace.
La cardiaci se recomandã ca o completare a tratamentului cu digitalã sau când aceasta nu este suportatã. Florile sau fructele de pãducel asociate cu valerianã și talpa gâștei își mãresc efectul medicinal.
Intern, sub formã de infuzie: o lingurițã de flori cu frunze sau de fructe la 250 ml apã clocotitã. Dupã 20 minute se strecoarã, se îndulcește și se bea fracționat în decursul unei zile.
Citeşte şi Ceaiul de pelin, o minune pentru sănătate