Borcanul cu ardei copți pentru iarnă ar trebui să fie un element de bază în camara oricărei gospodine adevărate. Varietățile de ardei, cum ar fi capia sau cei grași, preparați astfel, sunt nu doar delicioși, ci și incredibil de ușor de pregătit. Mai jos vă prezentăm o rețetă tradițională și simplă, care nu implică eforturi mari.
Citește și: Salată de vinete cu ardei copţi. Rețeta mănăstirească gustoasă preparată de măicuțele de la Sucevița
Ingrediente:
Mod de preparare:
Coacem ardeii, adaugăm sarea necesară și îi lăsăm să stea timp de aproximativ 30 de minute. După aceea, îi curățăm de coajă, eliminăm codița și semințele și îi punem în borcane cu o capacitate de 800 ml.
Cu ardeii așezați în borcane, ne pregătim să facem siropul pe care îl vom turna peste ei.
Într-o oală, punem 800 ml de apă, 200 g de zahăr, 3 linguri de sare și 200 ml de oțet și aducem amestecul la fierbere. Când începe să clocotească, oprim focul, retragem oala de pe aragaz și adăugăm o linguriță de salicil (sau 1-1/2 plicuri de praf conservant). Amestecăm bine până când conservantul se topește, apoi turnăm acest sirop în fiecare borcan peste ardei până se umplu complet. Închidem borcanele cu capace și le așezăm la uscat între două straturi de pături până a doua zi.
Dacă preferați să nu utilizați conservanți, puteți steriliza borcanele într-o baie de apă timp de 20 de minute, începând de la primul clocot. Apoi le așezați între pături până a doua zi, când borcanele s-au răcit.
Cantitatea de sirop indicată este suficientă pentru a umple 6 borcane cu o capacitate de 800 ml fiecare.
Dacă sunteți o persoană care se bucură de mâncarea picantă, te-ar putea interesa și rețeta pentru ardeii iuți la borcan.Această rețetă de ardei iuți se prepară foarte ușor și este la îndemâna oricui. Dacă respecți toți pașii de mai jos, vei obține cei mai buni ardei la borcan pe care i-ai mâncat vreodată.
Ai nevoie de:
Ardeii se spală foarte bine, în câteva ape reci, apoi se usucă cu șervețele de hârtie absorbantă. Se curăță ceapa, se spală și se usucă. Borcanele trebuie să fie foarte curate și sterilizate. Acestea se spală cu apă caldă și detergent de vase, se limpezesc și se sterilizează prin expunerea la o temperatură ridicată.
După aceea, se introduc ardeii iuți și ceapa în borcane. Puteți pune în aplicare un truc pentru a afla decât lichid aveți nevoie, de fapt. Se toarnă apă rece peste ardei, cât să-i acopere foarte bine, după care se transferă într-un recipient gradat. Se scurge jumătate din cantitatea de apă pentru a completa cu oțet.
Înainte de a pune apa cu oțet în borcane, puneți în ea sare grunjoasă și zahăr și amestecați foarte bine până când acestea se dizolvă.
Lichidul obținut se toarnă în borcanele bine burdușite cu ardei iuți bulgărești și ceapă. Recipientele se depozitează într-un loc umbrit și bine ventilat.
Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic un ardei iute. Cercetătorii au fost uimiţi de efecte!