Inițial dezvoltată pentru a ajuta persoanele hipertensive, dieta DASH s-a dovedit ulterior extrem de benefică și în menținerea sănătății generale. Află mai multe despre principiile acestui plan alimentar echilibrat și sănătos, care rămâne popular și în ziua de azi.
În general, dietele sunt cunoscute pentru dificultatea de a fi urmate pe termen lung, ceea ce adesea duce la eșecuri. În contrast cu alte diete care s-au popularizat de-a lungul timpului, dieta DASH este mai puțin restrictivă. Aceasta nu cere eliminarea categoriilor întregi de alimente sau înfometarea prin reducerea drastică a caloriilor.
Cu dieta DASH, îți poți dezvolta un stil de alimentație sănătos pentru inimă pe termen lung. Un avantaj major al acestei diete este că poate fi ușor pusă în practică, fără a fi nevoie de alimente sau băuturi speciale. Mai mult, poate fi adaptată la necesarul tău individual de calorii și preferințele alimentare.
DASH reprezintă acronimul pentru „Dietary Approaches to Stop Hypertension” și a fost creată la sfârșitul anilor 1980 de către National Heart, Lung, and Blood Institute, o divizie a agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH).
Dieta DASH se concentrează pe consumul de alimente bogate în nutrienți benefici pentru sănătatea cardiovasculară și limitează, dar nu elimină complet alimentele care pot crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Aceasta respectă toate principiile de alimentație recomandate de medicii de la American Heart Association, motiv pentru care a fost recunoscută ca fiind cea mai bună dietă pentru sănătatea inimii.
Dacă ți-ai propus să urmezi această dietă, ar trebui să limitezi consumul de sodiu la 2.300 de miligrame (mg) pe zi, cantitate echivalentă cu o linguriță de sare de masă, conform medicilor Mayo Clinic.
Există și o versiune mai restrictivă a dietei, care limitează sodiul la 1.500 de mg pe zi. Cantitatea de sare permisă ar trebui stabilită de medicul cardiolog, în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient și de factorii săi de risc pentru boli cardiovasculare.
Pentru o persoană cu un necesar de 2.000 de calorii pe zi, numărul de porții recomandate din fiecare grupă de alimente este următorul: