Să mănânci orez este, în primul rând, extrem de sănătos. Acesta este o sursă extrem de bună de carbohidrați, adică principala sursă de energie pentru organismul nostru. Aceștia vă pot menține energici și satisfăcuți, mai ales în condițiile în care aveți și o rutină de exercții fizice care vă consumă.
În mod special, orezul brun este bogat în nutrienți, fibre mangan, seleniu, magneziu și vitaminele B. Pe de cealaltă parte, orezul alb este ușor de digerat și dacă este bine gătit și servit corespunzător nu poate provoca tulburări gastrice. Cu alte cuvinte, este recomandat pentru persoanele care suferă de arsuri sau grețuri. Mai mult este un aliment potrivit atunci când o persoană se confruntă cu afecțiuni precum diverticulita și boala Crohn.
Dacă vrei să gătești orez, însă te temi că acesta s-ar putea lipi de cratiță, trebuie să știi că cele mai iscusite gospodine au câteva secrete care te pot salva de această situație neplăcută.
Spală orezul
Până să te apuci de gătit este indicat să speli orezul pe care vrei să îl folosești. Făcând acest lucru te poți asigura că excesul de amidon este înlăturat. Dacă veți face acest lucru puteți să fiți siguri că orezul nu va mai fi lipicos în timpul gătitului. Este indicat să îl treceți prin aproximativ trei ape pentru ca acesta să fie 100% curat. Odată ce apa a dat în fiert, puteți adăuga orezul.
Adăugați ulei
În cratița cu apă ar trebui să adăugați și câteva linguri de ulei de măsline. Aceasta este modalitatea perfectă prin care să vă asigurați că orezul nu se va lipi de pereții vasului. În plus, uleiul îmbogățește foarte mult și aroma preparatului.
Timpul de preparare este vital
Trebuie să lăsați urezul între 20 și 25 de minute pentru a se găti bine. Este esențial să verificați constant starea orezului, deoarece fiecare tip de orez necesită o metodă de gătire diferită. De exemplu, orezul brun are nevoie de două ori mai mult timp pentru a fi gătit.
Adăugați puțină lămâie!
Datorită acidului citric din lămâie puteți împiedica orezul să se lipească de fundul cratiței. Tot ce trebuie să faceți este să puneți sucul unei lămâi proaspăt stoarse chiar înainte de a pune orezul la fiert. Lămâia va avea același efect ca și uleiul de măsline, iar orezul nu se va mai lipi.