Căutat din 2012, Nikos Maziotis (42 de ani) a fost capturat în locul cel mai frecventat din capitala greacă: străduţele turistice ale cartierului Monastiraki, la poalele Acropolei, unde vizitatorii forfotesc în această vară, potrivit Agerpres. La doi paşi de catedrala Atenei, Maziotis a fost oprit după o urmărire de către forţele de ordine, în cursul căreia a tras de şapte ori din mijlocul trecătorilor. Un turist german şi un australian de 19 ani au fost răniţi uşor.
Nikos Maziotis fusese identificat într-un magazin de articole de camping, în apropiere de o ieşire de la metrou, de unde a fugit şi a fost capturat la câteva sute de metri de acolo. Potrivit presei locale, el a aruncat în direcţia poliţiştilor o grenadă, care însă nu a explodat.
Maziotis şi soţia sa, Panagiota Roupa, ambii conducători ai grupului „Lupta revoluţionară”, dispăruseră în 2012, după eliberarea lor la expirarea duratei maxime a detenţiei preventive.
Activ din 2003, acest grup de orientare extremă stângă figurează pe lista organizaţiilor teroriste, întocmită de UE şi SUA. Cunoscut în special pentru un tir cu rachetă asupra Ambasadei SUA la Atena în 2007, care nu provocase decât pagube materiale, grupul a revendicat 15 atentate între 2003 şi 2010 împotriva unor personalităţi politice, bănci şi clădiri publice, fără să facă victime.
Poliţia a crezut că a anihilat grupul în 2010, când l-a ucis pe unul dintre presupuşii săi membri într-un schimb de focuri la Atena şi a arestat alţi opt, dintre care trei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în aprilie 2013. „Lupta revoluţionară” a revendicat însă explozia unei maşini-capcană, care a avariat Banca Centrală a Greciei în 10 aprilie a.c., la Atena, în ajunul vizitei în Grecia a cancelarului german Angela Merkel.
Atentate împotriva unor ţinte diplomatice, judiciare, economice – revendicate de grupuri cu retorică revoluţionară – sunt frecvente în Grecia încă din anii ’70.
În ultimele luni, mai multe atentate au fost comise împotriva unor ţinte simbolizând sacrificiile impuse grecilor în schimbul împrumuturilor masive ale UE şi FMI, într-o perioadă în care ţara încearcă să iasă din recesiune.
Guvernul anunţase în ianuarie un premiu de patru milioane de euro pentru arestarea lui Maziotis şi a soţiei sale, cea a asasinilor a doi membri ai grupului de extremă dreaptă Zori aurii în noiembrie şi cea a lui Christodulos Xiros, membru al altei organizaţii, care nu s-a mai întors dintr-o permisie în închisoarea în care executa mai multe pedepse de detenţie pe viaţă. Acesta din urmă pare să fi fost implicat în trimiterea unui colet-capcană unui post de poliţie în primăvară.