Surâsul ei poate fi observat numai cu ajutorul unui microscop puternic. Operaţiunea a fost realizată de o echipă de cercetători de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, care a vrut să testeze un procedeu numit nanolitografie termochimică, cu ajutorul unui microscop cu putere atomică, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Misterul lui Da Vinci: O altă pictură în care faimoasa Mona Lisa este cu vreo zece ani mai tânără
Microscopul este dotat cu un vârf minuscul ce permite imprimarea unul câte unul de pixeli minusculi pe placa metalică. Vârful are o temperatură variabilă, în funcţie de care se aşterne materialul pe suprafaţa de gravat: cu cât este mai ridicată temperatura, cu atât numărul de molecule este mai mare, iar griul este mai deschis (faţa şi mâinile). Când temperatura este mai scăzută, stratul de molecule este mai subţire, culoarea fiind mai închisă (părul şi rochia).
Citeşte şi Mesaj secret, descifrat după aproape 200 de ani. Ce avertisment ascunde o pictură realizată în 1848
Dacă interesul pentru un tablou atât de mic nu poate fi prea mare, gravura a permis totuşi să se demonstreze buna funcţionare a acestei tehnici, care deschide noi perspective în nanofabricarea unor dispozitive complexe. Ea ar urma să permită efectuarea unor experienţe în domenii precum nanoelectronica, optoelectronica şi bioingineria.