Cel mai dăunător aliment din lume este consumat de toți românii în fiecare zi

Românii consumă în fiecare zi mâncare gata preparată din supermarketuri, însă aceste alimente conțin un ingredient care este extrem de nociv la scară globală.
Ruxandra Rădulescu
16 sept. 2021, 21:10
Cel mai dăunător aliment din lume este consumat de toți românii în fiecare zi

Românii consumă în fiecare zi mâncare gata preparată, sau semipreprată din supermarketuri, de la pâine, chipsuri sau biscuiți până la pizza congelată sau conserve, toate aceste alimente conțin un ingredient extrem de distructiv pentru mediul înconjurător.

Este vorba de uleiul de palmier hidrogenat, cel mai popular ulei vegetal din lume. Dincolo de efectele asupra sănătății umane, maniera în care este produs uleiul de palmier afectează aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice.

Românii este posibil să fi auzit foarte rar de acest aliment și să nu fie conștienți de faptul că îl consumă. Această situație s-ar datora unei directive din 2014 a Uniunii Europene care a forţat producătorii să menţioneze produsele care conțin ulei de palmier.

Totuși această regulă nu se aplică și în cazul produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că uleiul de palmier este prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj.

Uleiul de palmier are câteva proprietăți recunoscute, cum ar fi faptul că nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi presupune costuri mici de producţie.

Uleiul de palmier un aliment obținut prin munca ilegală a copiilor din zone defavorizate

Specia de palmieri, din care se prepară uleiul folosit în industria alimentară și cea cosmetică, crește în pădurile tropicale, care sunt casa unor animale protejate prin lege cum ar fi urangutanii. Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier au produs foarte multe pagube în ceea ce privește distrugerea florei și a faunei în aceste regiuni, multe plante și animale devenind specii deja dispărute.

În 2016, Amnesty International a acuzat industria care produce ulei de palmier că ar folosi copii foarte mici, chiar şi de opt ani, în fabricile lor.

Potrivit studiilor sociologice și economice, există un conflict continuu între marii producători şi comunităţile locale. Producţia de ulei de palmier este responsabilă pentru unul dintre incendiile de vegetaţie din 2015, care au generat un nivel foarte ridicat de poluare a aerului, pe lângă defrişările care au contribuit la schimbările climatice.

Multe voci sunt de părere că soluția rezidă în stoparea consumului uleiului de palmier. Cu toate acestea utilizarea în schimb a uleiului de soia sau de rapiţă, ar dăuna și mai mult mediului. Potrivit companiilor producţia uleiului de palmier reprezintă o sursă de locuri de muncă pentru mulţi oameni din comunităţile mici.

Specialiștii sunt de părere că soluţia stă în dezvoltarea unei producţii sustenabile, care să nu afecteze pădurile tropicale, animalele sau oamenii. În 2003 s-a înființat o comunitate care sprijină această mişcare. În ciuda eforturilor, doar 18% din producția de palmier este sustenabilă, relatează businessmagazine.ro.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!