Românii consumă în fiecare zi mâncare gata preparată, sau semipreprată din supermarketuri, de la pâine, chipsuri sau biscuiți până la pizza congelată sau conserve, toate aceste alimente conțin un ingredient extrem de distructiv pentru mediul înconjurător.
Este vorba de uleiul de palmier hidrogenat, cel mai popular ulei vegetal din lume. Dincolo de efectele asupra sănătății umane, maniera în care este produs uleiul de palmier afectează aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice.
Românii este posibil să fi auzit foarte rar de acest aliment și să nu fie conștienți de faptul că îl consumă. Această situație s-ar datora unei directive din 2014 a Uniunii Europene care a forţat producătorii să menţioneze produsele care conțin ulei de palmier.
Totuși această regulă nu se aplică și în cazul produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că uleiul de palmier este prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj.
Uleiul de palmier are câteva proprietăți recunoscute, cum ar fi faptul că nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi presupune costuri mici de producţie.
Specia de palmieri, din care se prepară uleiul folosit în industria alimentară și cea cosmetică, crește în pădurile tropicale, care sunt casa unor animale protejate prin lege cum ar fi urangutanii. Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier au produs foarte multe pagube în ceea ce privește distrugerea florei și a faunei în aceste regiuni, multe plante și animale devenind specii deja dispărute.
În 2016, Amnesty International a acuzat industria care produce ulei de palmier că ar folosi copii foarte mici, chiar şi de opt ani, în fabricile lor.
Potrivit studiilor sociologice și economice, există un conflict continuu între marii producători şi comunităţile locale. Producţia de ulei de palmier este responsabilă pentru unul dintre incendiile de vegetaţie din 2015, care au generat un nivel foarte ridicat de poluare a aerului, pe lângă defrişările care au contribuit la schimbările climatice.
Multe voci sunt de părere că soluția rezidă în stoparea consumului uleiului de palmier. Cu toate acestea utilizarea în schimb a uleiului de soia sau de rapiţă, ar dăuna și mai mult mediului. Potrivit companiilor producţia uleiului de palmier reprezintă o sursă de locuri de muncă pentru mulţi oameni din comunităţile mici.
Specialiștii sunt de părere că soluţia stă în dezvoltarea unei producţii sustenabile, care să nu afecteze pădurile tropicale, animalele sau oamenii. În 2003 s-a înființat o comunitate care sprijină această mişcare. În ciuda eforturilor, doar 18% din producția de palmier este sustenabilă, relatează businessmagazine.ro.