Compania Alro Slatina şi-a asigurat, din diverse surse, energia necesară funcţionării până la 31 martie 2012 şi speră să găsească soluţii pentru achiziţionarea de electricitate şi după această dată. Fabrica deţinută de ruşii de la Vimetco are asigurată doar 70% din energie până în aprilie, restul cantităţii necesare fiind nevoită să o cumpere la preţuri spot, neviabile economic.
Alro este cel mai mare consumator de curent din România şi era abonat, până de curând, la curentul ieftin hidro, având contracte pe termen lung cu Hidroelectrica.
De la instituirea situaţiei de forţă majoră la producătorul de electricitate, cantităţile livrate către clienţi s-au diminuat drastic astfel că, în prezent, Alro nu mai primeşte decât jumătate din energia contractată. A fost astfel obligată să cumpere curent de pe piaţă sau de la termocentrale prin contracte pe termen mediu, ambele variante fiind mai scumpe decât cea hidro.
“Suntem axaţi pe supravieţuire în această perioadă şi sperăm să găsim soluţiile optime de funcţionare şi în continuare. Am implementat un program drastic de reducere a costurilor şi a consumului. Sperăm să se renunţe şi la această forţă majoră având în vedere că debitele Dunării se apropie de normal”, a spus directorul Alro, Gheorghe Dobra.
Potrivit acestuia, se ia în calcul inclusiv o reducere de capacitate de producţie şi restructurări, dacă contextul intern şi internaţional nu se va schimba în următoarele luni.
Preţul aluminiului la Bursa de la Londra a scăzut cu 27% în ultimul trimestru al anului trecut şi cu 34% din mai 2011.
Deşi situaţia combinatului slătinean nu este tocmai roz, totuşi planurile de investiţii rămân valabile. Alro ţinteşte independenţa energetică iar ca un prim pas are în vedere realizarea unei termocentrale de 250 MW în Tulcea care va fi funcţională în 2014.
Alro este parte a Vimetco, o companie globală cu fabrici în România și China și cu două mine de bauxită în Sierra Leone.