Manuscrisul vechi de vreo 600 de ani, de 240 de pagini, descoperit întâmplător într-un anticariat de către Wilfrid Voynich, un comerciant de cărţi rare şi cumpărat de el în 1912, a fost studiat şi de profesorul Stephen Bax, care a predat lingvistica aplicată la Universitatea Bedfordshire.
Bax a afirmat de curând că a reuşit să descifreze zece cuvinte din misteriosul manuscris, redactat într-o limbă necunoscută, despre care s-a crezut că ar fi până la urmă o farsă care să pună în încurcătură omenirea. Pe lângă scrierea ciudată, manuscrisul conţine şi diferite desene ce reprezintă fiinţe umane, animale, plante şi alte desene de acest fel, dar şi stele şi personaje care par mai degrabă a fi fantastice şi misterioase.
Profesorul britanic spune că este pe calea cea bună şi că ar fi vorba despre o limbă asiatică veche sau de o limbă din Orientul Mijlociu, potrivit extremetech.com.
„Oricum, deja cercetările mele arată că manuscrisul nu este o farsă, aşa cum au susţinut unii, şi că este probabil un tratat despre natură, scris poate într-o limbă din Orientul Mijlociu sau din Asia”, a spus Bax, adăugând că şi-a publicat descoperirle în acest stadiu cu scopul de a-i încuraja şi pe alţi cercetători să colaboreze cu el pentru descifrarea marelui mister al manuscrisului.
Printre cuvintele identificate se numără cel ce denumeşte constelaţia Taurul, alăturat unui desen ce reprezintă şapte stele, care ar putea fi Pleiadele şi cuvântul Kantairon, scris lângă desenul ce reprezintă o plantă numită ţintaură, o plantă medicinală binecunoscută şi utilizată în Evul Mediu.
Bax susţine că a mai recunoscut cuvintele ce denumesc plante ca ienupăr, coriandru, spânz, bumbac, negrilică, şofran, precum şi cuvântul Chiron, care este numele unei constelaţii.