Patrick Hardison avea 27 de ani când a răspuns unui apel de urgenţă, după ce o mică locuinţă din oraşul său, din statul american Mississippi a fost cuprinsă de flăcări. Înăuntru se afla o femeie, Patrick a intrat ca să o salveze, dar acoperişul clădirii s-a prăbuşit peste el, arzându-i inclusiv faţa, buzele, pleoapele şi urechile. Medicii i-au salvat viaţa, însă nu i-au putut salva şi faţa, Patrick Hardison rămânând mutilat. Când s-a întors acasă, după 63 de zile petrecute în spital, nu s-a putut uita în oglindă. După propriile-i spune, nu avea nicio curiozitate să vadă cum arată. Astfel a trăit Patrick în ultimii 14 ani, un stil de viaţă despre care chiar şi doctorii au afirmat că nu este viaţă. Pentru a nu-i speria pe copiii lui, Patrick Hardison le spunea că s-a „luptat cu un urs”.
Citeşte şi PREMIERĂ MONDIALĂ. Un copil de 8 ani a primit două mâini prin TRANSPLANT VIDEO EMOŢIONANT
Hardison a primit o a doua şansă din partea medicului Eduardo Rodriguez, un renumit specialist în chirurgie plastică. Intervenţia a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operaţiile realizate până în prezent pe plan mondial. Este pentru prima dată când rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice şi neregularităţi la nivelul feţei (cicatricele sunt la nivelul gâtului şi craniului), a explicat Eduardo Rodriguez într-o conferinţă de presă. Acest rezultat a fost obţinut graţie unei etape de pregătire, ce a constat în extirparea unei cantităţi importante de ţesut, înainte de implantarea noului chip, prelevat de la donatorul David Rodenbaugh, un tânăr artist în vârstă de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală după un accident de bicicletă, produs în cartierul newyorkez Brooklyn în luna iulie.
Chirurgii americani au transplantat şi fragmente osoase şi au fixat noul chip cu ajutorul unor plăci şi şuruburi, pentru a da întregului ansamblu transplantat un aspect simetric şi regulat. Grefele de urechi şi canale auditive au fost şi ele prezentate ca o premieră medicală. Imaginile cu Patrick Hardison la trei luni după operaţia din august arată că părul şi barba sa au început să crească într-un ritm normal. Capacitatea lui de a vorbi, încă deficitară, ar trebui să se amelioreze, iar fostul pompier american poate deja să se hrănească în mod normal. De asemenea, pacientul poate să clipească, după ce a trăit în ultimii 14 ani fără pleoape.
Citeşte şi România, peste media europeană la supravieţuirea transplantaţilor
Aceasta este, de altfel, singura parte a chipului său care prezintă încă un aspect tumefiat. Patrick Hardison va fi din nou operat în ianuarie sau februarie pentru a repara ţesuturile din jurul ochilor şi al gurii, a anunţat Eduardo Rodriguez. O altă constrângere: pacientul va trebui să ia medicamente imunosupresoare pe parcursul întregii vieţi, pentru a elimina reacţie de respingere a noului chip.